dr_strange Creative Commons License 2001.03.25 0 0 49
Attól tartok, generációs ellentétek mindig is voltak és lesznek. A 14-18 (vagy ma már talán inkább 12-18) éves korosztály ha akarna, sem lenne képes gyökeresen másképp viselkedni, mert ez biológiailag bele van kódolva a kamaszkorba. Egyszerre vetik meg a felnőttek világát és követelnek maguknak felnőttjogokat az élet "kipróbálásában", csak éppen a felelősséget ne kelljen hozzá kipróbálni. Mi sem voltunk mások, csak a környező világ volt más. Amikor én voltam középiskolás, galeriktől volt hangos a sajtó, meg kulcsos gyerekektől, akik iskola után a lakótelepeken csellengenek és isten tudja, mit csinálnak, meg csövesektől és popperektől, meg Hobótól és Piramistól. Nem voltunk semmivel sem jobbak, akkor is volt, aki jobban átvészelte a kamaszságát, érettebben tudott "rákészülni" a felnőttségre, és volt, aki nehezebben vette az akadályt. A tizenévesek többsége úgyis magától beérik: eltelik pár év, és szinte magától másfelé fordul a figyelme, családalapítás, gyerek, szakma, cég, ki tudja mi felé, és egyszercsak azt veszi észre a nemrég még cifrán káromkodó és hetente berúgó, fékeveszetten csajozó csávó, hogy öltönyben izzad egy állásinterjún és nyuszimód nézeget, hogy megkapja az állást.
A baj csak ott van, hogy manapság sokkal több a veszélyforrás: alkohol, kábítószer, fegyver stb. minden sokkal könnyebben hozzáférhető, mint "bezzeg a mi időnkben". És olyan nehéz ellenállni. Miért is tennék? Hiszen ők tudják a mértéket, hol kell megállni, meg különben is.
Bocs, ha hosszú voltam.

dr_strange