Azt hogy mi megy linux-szal és mi nem azt elsősorban az határozza meg hogy a gyártó mihez ír drivert (vagy hogy nyilvánosságra hozza-e a driver írásához szükséges infókat). De az is érdekes kérdés hogy milyenek ezek a driverek, anno az nVIDIA (akik most már egész jó dolgokat csináltak) és az NT4 nekem fél nap alatt nem jött össze a gyári CD-vel. Aztán hirtelen sugallatra letöltöttem a driver legújabb verzióját (ami szintén NT4) és csodák csodája a dolog működött.
Vagy pl Genius TV kártya. Szép nagy betűkkel rajta a dobozon hogy megy 9x és NT4 alatt is. Megy is, 9x alatt egész jó szoftver van hozzá, NT alatt viszont egy teljesem más, hihetetlenül gagyi szoft van, ami lényegesen alatta van színvonalban a linuxos TV szoftvereknek.
Az M$ mániája hogy a T. user telepítse a rendszert. Ez tényleg óriási állatság ha belegondolsz, elvégre erre jó esetben akkor van szükség ha valami új hardvert teszel a gépbe. Na most, ha ez nem kívülről csatlakozik (egér, billentyű, printer) akkor bizony ehhez ki is kell nyitni a dobozt. Márpedig szvsz aki tudásban nincs ott hogy egy linuxot újratelepítsen az jobb ha nem nyúlkál a dobozba ;-).
Az autómban sem én szoktam kicserélni a fékbetéteket, pedig ha akarnám meg tudnám csinálni.