RogerWilco Creative Commons License 2001.03.23 0 0 161
Miért a user akar OS-t telepíteni?? Ö user, nem? Arra van az admin, hogy megtegye. Anyukám ugyanúgy nem telepít windowst, mint linuxot sem :-))

Most telepítettem Win2k és Mandrake 7.2. Mind a kettöt lehet OK gombok nyomogatásával telepíteni. A különbség annyi, hogy a Mandrake - ha akarom, megengedi - hogy ÉN határozzam meg mit, hogyan, hová telepít és mit nem. (expert mode) Nem cseszi el a boot-szektort, megengedi, hogy máshová tegyem a lilo-t. NTloader-ben fel sem merül a kérdés, hová rakjam.
Mandrake a végén rebootol egyet, W2k telepítés három reboottal ment. Sysadmin kb. egyforma nehézségü.

Boot-loader - Linux felveszi a W2k-t a lilo menübe, W2k észre sem veszi a linuxot, lehet kézzel buherálni.

Hardware felismerés tapasztalat (érdemes elolvasni)
---------------------------------------------------------------------------

ISDN kártya (Asuslink PCI)
Mandrake felismeri, míg az NT-s driver ami a CD-n van nem muxik 2k-n :-( Le kellene tölteni, de ha egyszer nem ismeri fel ...

Parporton figyelö ZIP
Mandrake felismeri, W2k-hoz elöbb 4 mega letöltés :-(

HP USB-s nyomtató
Mandrake felismeri, W2k 2 MB letöltés, a HP CD-n nincs W2k driver

Sony CDS-200G monitor
Mandrake felismeri annak ami, Win2k-hoz kell driver floppy (volt), különben sima SVGA

Matrox G200 AGP videó kártya
Mandrake felismeri, egyböl 100 Hz-re állíthatom. Win2k felismeri, max 85 Hz-et tud. Újabb 2 MB letöltés, hogy tudjon 100-at is

L2 cache
Win2k azt hitte 256k van, pedig 512k figyel - kézzel állítandó

Egér (Logitech görgö + 3 gomb)
Win2k még most sem látja a hüvelykgombot, le kellene tölteni... Mandrake látja.

Billentyüzet, floppy, Ethernet kártya
Na jó, ezek mennek mind a kettö alatt csipöböl :-)

Az a kellemes állapot állt elö, hogy ha azt akartam, hogy müködjenek a perifériáim, elöbb Linuxba bootolva kellet 10 MB-nyi Windows drivereket letölteni :-)))

Ami a W2k -ban nekem nagyon hiányzik (vagy én nem találtam meg)
- virtuális terminálok (egy gépen/konzolon több néven bejelentkezni)
- ehhez kapcsolódva a su parancs megfelelöje
- GUI nélküli mód ( ha csak adminisztrálni akarom, mi a fenének várjak arra, hogya GUI betöltödjön)

Előzmény: szenyor Lopez (150)