Kedves Silan!
Ellent kell, hogy mondjak!
Az ambliopia egyáltalán nem agyi probléma (úgy látszik te többet tulajdonítasz bizonyos esetekben az agynak mint kellene), hanem a kancsalság vagy egyéb probléma miatt egyszerüen az egyik szem nem megfelelő helyre fokuszál ezért a retinán az éleslátás területén tönkremennek a csapok és pálcák, tehát nincs is mi menjen az agyba. Azt jól tudod, hogy 6 (de nem 9 ) éves korig ez korigálható, de aztán már nem mert megint csak arról van szó, hogy a csapok és pálcák irreverzibilis károsodása miatt az a szem nem működik, illetve az éleslátás nem megy, ezért lesz az illető arra a szemére tompalátó.
Ami viszont talán félreértelmezhető volt az az, hogy gyereket emlegettem, de valójában egy 16 év körüli teenagerről volt szó, aki éppen korengedményes jogosítványát igyekezett volna megszerezni, de hát pontosan a szemészeten megállapított egyértelmű tompalátása miatt ez szóba se jöhetett. A gyógyulás után visszament, megállapították, hogy immáron nyoma sincs a tompalátásnak, jogosítvány ügyileg is egyből lehetett, és meg is szerezte azt.
Tehát továbbra is állítom, hogy ez az eset kimeríti a bibliai csoda fogalmát. Jellemző egyébként, hogy mivel nem egy látványos gyógyulásról volt szó, (hiszen a másik szemével jól látott), nagyobb jelentőséget senki se tulajdonított neki, csupán bennem maradt meg az eset úgy, mint egy valódi hatalmas történés.
Nem tudom, hogy honnan szeded, hogy a tompalátást felnőttkorban is gyógyították (nem mintha ebben az esetben ez egy csöppet is érdekes lenne, hiszen semmilyen orvosi kezelés nem volt), de ez a hír valószínüen egyszerüen nem igaz, vagy nem tompalátásról volt szó. Ha mégis állítod, hogy olvastál ilyet, akkor kérem a cikket pontosan megnevezni, de ha az Élet és Tudomány vagy valami hasonló cikkben volt, az akkor egyáltalán nem érdekel, mert semmi hitele nincs. Kizárólag szigorúan szakmai angol, vagy magyar tudományos folyóirat elfogadható számomra.
Bocs, hogy egy kicsit szakmailag keményebb voltam, de a tények azok tények.
Üdv:
Angio