Kedves Silan!
Na... utánanéztem az esetnek, bár a CT leleteket kiadták így azokat nem tudtam már megnézni, de személyesen beszéltem Lajkó doktorral és alaposan kifaggattam az esetről. A leírtak lényegében minden ponton megállják helyüket, de némi kiegészítésre azért szorul az eset, szigoruan orvosi szempontból. Az illetőnél fennállt egy enyhén katatón (tudatbeszűküléses) állapot, ami az objektív érzéskiesés és bénulás felmérését, mégegyszer hangsúlyozom az objektív felmérést nehezíti, illetve pontatlanná teheti. Így elképzelhető az is, hogy mégse volt annyira súlyos (tehát nem érintett annyi idegszálat) a kompresszió, tehát nem károsodott irreverzibilisen annyi idegszál, mint az a leírásban szerepel, bár hogy ténylegesen mi működött és mi nem azt már sohase tudjuk meg, ahhoz egész speciális műszerek kellettek volna, és annak akkor nem volt semmi gyakorlati értelme, csak esetleg tudományos szempontból lett volna érdekes, persze ha tudják előre, hogy mi fog történni, de hát nem tudták. Persze az is lehet, hogy tényleg károsodott annyi mint amit a vizsgálat mutatott.
Lajkó dr. elmondta, hogy az utolsó műtétnél tényleg totális dekompressziót csinált, ez azt jelenti, hogy ami nem károsodott még irreverzibilisen az regenerálódhatott, és megindulhatott a gyógyulás valamilyen szinten. Teljesen egyetértettünk viszont abban, hogy az egyik pillanatról a másik pillanatra történő "restitutio ad integrum" azaz a teljes gyógyulás, orvosilag nem igen magyarázható, azaz ebben az esetben nyilvánvalóan teljes psyches gyógyulás és nagyfokú fizikai állapotjavulás történt hirtelen. Ilyen látványos, hirtelen javuláshoz, gyógyuláshoz mindenképp megrázó a teljes szervezetet érintő "élmény" "energia" kell, és ha maga az illető tesz bizonyságot arról, hogy ez Jézus volt, akkor ebben nem "illik" kételkedni, egyébként is bunkóság lenne. (persze, ha valaki a lappiramisban hisz és meggyógyul, abban se lehet kételkedni, de ez most más kérdés).
Összefoglalva véleményemet: én úgy gondolom, hogy szigorúan bibliai értelemben nem történt csoda, hiszen a gyógyulás orvosi beavatkozás UTÁN történt és nem orvosi beavatkozás NÉLKÜL.
Mégis paradox módon orvosi szemmel kvázi csoda történt, hiszen ilyen HIRTELEN és ilyen TÖKÉLETES gyógyulás orvosilag (psychés dolgokat is figyelembe véve) nem magyarázható.
Hadd modjam el, hogy én életemben EGY bibliai értelemben vett csodával találkoztam, mikor az egyik szemére ambliop (tompalátó) gyerek minden orvosi beavatkozás nélkül szinte egyik napról a másikra tisztán látóvá lett. Egyébként ebben az esetben az volt a különös, hogy nem volt semmi extra érzelmi megnyilvánulás, csupán imádkoztunk érte, hogy javulna meg a látása, és megtörtént. Ez az eset egyébként már régen volt, de ilyen egyértelművel azóta SZEMÉLYESEN még nem találkoztam, persze ez nem azt jelenti, hogy mások se.
Üdv:
Angio