rezgaras Creative Commons License 2001.03.15 0 0 3051
gyurmosz írta:

> mivel és hogyan üvegezzem be az ablakokat

Igényes angol modellezôk csak üveget használnak az üveg imitációjára - mégpedig azt a vékony üveget, amit a diakeretezéshez lehet kapni. De ennek a méretre szabása - csiszolása mazochista alkatot feltételez.

Én a magam részérôl vastag műanyag "fóliát" használtam azt, amibe manapság a boltokban az apróbb cuccokat vákuummal elôre csomagolják. Abból is a legvastagabbat. Ollóval lehet méretre vágni, aztán csiszolökoronggal - de nem nagy fordulaton, mert megolvad - pontosra alakítani. A szélén a gumi-utánzatot úgy csináltam, hogy egy csepp fekete festéket szétterítettem egy sima lapon, és az ablakok élét körben belenyomtam. Sajnos a legnagyobb elôvigyázat mellett sem lett igazán egyenletes.

Még valami: _sohase_ ragassz be ablakot pillanatragasztóval!!! A pillanatragasztó valamit kigôzölög, amikor megköt, és tejüveg-szerű foltokat hagy az ablakon. Én mindig epoxit használok.

> hol tudok vékony, modellezésre alakmas rézlemezeket és a
> Csörgő tetejére való réz szitafonatot szerezni.

Én műhelymaradékokat használok. Leggyakrabban 0,5mm-est, de vegyi maratáshoz max 0,3mm-es a jó. Egy egész kasznihoz szerintem legalább 0,5mm-es kell, mert annak még van tartása, a 0,3mm-est az ujjaddal meg tudod görbíteni, amikor pl. a mozdonyt fölveszed. De tartozékokhoz a 0,3mm-es is jó. 0,5mm-est még lehet lombfűrésszel vágni, 0,3mm-ert már nem, ha meg ollóval vágod, akkor könnyen felkunkorodik.

Rézhálót, mint mások is írták szűrôszövetként árulnak. Sajnos bizonyos felhasználásokhoz még a legfinomabb is durva. Egy alkalmazás volt a Kandó mozdony tetôszellôzôje:

http://erojr.home.cern.ch/erojr/content/Pictures/Model/Kan_rdy/LKanrd6.jpg

Előzmény: gyurmosz (3032)