Mr_Fusion Creative Commons License 2001.03.13 0 0 1315
Mindenek előtt: gratulálok a borg ismertetőt összeadó hármaknak, nagyon frappáns, és informatív lett, szerintem minden benne van, amit mindenképpen tudni kell róluk.
Viszont a kérdésből látszik, hogy itt már visszaüt, hogy az 'utolsó' sorozatot adják elsőnek. Ugyanígy érthetetlenek lesznek majd a bajori/cardassiai, Föderáció/Maquis konfliktusra visszautaló epizódok, meg a TNG-vel átfedésben levők (főleg az 5.-6. évados Barclay-Troi történetek).

Mike73: Azért nem minden technoblabla 100% zöldség, ami az ST-ben előfordul, bár a VOY-ra már ez is csak egyre kevésbé jellemző, ez is hozzátartozhat ahhoz, amiért kezd egyre kevésbé tetszeni nekünk, mrzool-féléknek. :)

Vóbert: az általad öt sorban felvázolt sci-fi forgatókönyvre én valamikor kaptam egy frenetikus ábrát, aminek kb azt a címet lehetne adni: folyamatábra B kategóriás 'sci-fi' gyártásához. Éppen hogy az a jó történet, ami _nem_ ezt a sablont hozza, és azért ezt el kell ismerni, vannak (szerencsére) ilyenek is a VOY-ban. A baj inkább az, hogy egyre több olyan van, ami tényleg ez alapján az öt sor alapján készült. Természetesen a régebbi sorozatokban is voltak ilyenek, de a VOY-nál mintha eltolódott volna a hangsúly.
Valahol ott lehet a különbség, hogy az ilyen 'ötsoros' megérdemli, hogy a műsorújság egyszerűen 'fantasztikus film'-nek titulálja, és a többi az, ami valóban sci-fi.

Janeway következetlen viselkedése (mrzool): épp a múlt héten végeztem a Body and Soul c. 7. évados epizód átiratával, na ott is markánsan látszik, amiről írtál. Hogy mi történik, arról nem spoilerezek, mindenesetre az, amit Janeway csinál, nagyon érthető (én is azt csinálnám abban a helyzetben), csak éppen nincs összhangban azzal, amit mindaddig (legalábbis jobbára) hirdettek.

Delomar: A Remember szerintem éppen hogy nem 'kaptafa' epizód, nagyon is komoly mondanivalója van, engem legalábbis nagyon megérintett. Csak egy kicsit gondolj bele a történelmi vonatkozásaiba, és talán te is látni fogod, mire gondolok.
A Flashback már inkább, kicsit erőltetett alapkonfliktus, hosszas, de a lényegen nem változtató vergődés (valamivel ki kellett tölteni a 45 percet), esetleg az Excelsior-os jelenetek tudták valamennyire érdekessé tenni az epizódot.

Petrus2: Lehetett volna jobb a VOY, pl azzal is, hogy sokkal jobban igyekeznek azt a hatást elérni, hogy a Voyager-en egy egyfajta nagy család él, mint ahogy a TNG-nél nagyon sok epizódnál volt ilyen érzésem, pedig ott nem is ez volt az alapfelállás (és azért a DS9-nak is voltak magas pontszámmal jutalmazható megmozdulásai ilyen téren). Az egyes epizódok főszálait erre az alapláncra kellett volna felfűzni, nem csak néha egy-egy mellékszálként utalni arra, hogy valami zárt közösségbeni magénélet-féle is zajlik a hajón.

Dob: több olyan VOY epizód van, ami szinte egy az egyben újrafeldolgozott TNG (és van pár DS9 forrású is), csak a díszlet változott meg, meg esetleg egy-két új elemet belevittek, hogy egy felületes, vagy a TNG-t annyira (már) nem ismerő néző ne jöjjön rá azonnal.

No, azt hiszem, így egy nekifutásra épp elég hosszú lettem... :)