JSB írta:
> Most már csak azon kellene fáradoznunk, hogyan tegyük a
> Fialovits anyagot közkinccsé! Ugyanis ami ismert az mindig
> ua. 100-120 felkapott, s még nem is csak a legjobb.
Ezt örömmel hallom. Az az igazság, hogy nem látom egyszerűnek.
Én nem vagyok a szerzôi jog ellensége, sôt. Végülis aki dolgozott, annak a munkájáért meg kell kapnia a fizetését. Az én fizetségemet nem lehet könnyen ellopni, de manapság képet vagy zenét igen. Még Goethe vágta a kiadói szemébe, amikor azok sokallták a jogdíjat: "Elég jelentôset alkottam ahhoz, hogy még az unokám is megélhessen belôle." (Goethe öregkorában nem volt egy kellemes alak...) Amit én nem állhatok, az ennek a piacnak a monopoizálása: egy zenelemeznek, amit 3000-5000Ft-ért veszel a boltban, az elôállítási ára 100Ft alatt van, az elöadó pedig 50Ft és 500Ft közötti összeget kap lemezenként. A többit a kiadók zsebre teszik, és szemérmesen "terjesztésik költségnek" hívják. Éz persze mindent megtesznek, hogy más terjesztési módszerek ne terjedjenek el, lásd Napster-per.
A Fialovits esetben szintén nem egyszerű a kérdés. Azt hallottam (erôsítse vagy cáfolja valaki, aki tudja), hogy a múlt rendszerben nem egyszer jelentették a képeket meg úgy, hogy sem Fialovitsnak, sem az örökösének nem adtak egy vasat sem. (elkérték a fotókat Fialovits elvtárstól...). Tehát azt nem érezném korrekt eljárásnak, ha valaki a képeket az Internetre teszi, mert azért a jogtulajdonos nem kap semmit, vagy csak filléreket. Abban meg bizonyára igazad van, hogy egy igényes album, mire a vásárlóhoz kerül, olyan drága lesz, hogy senki nem veheti meg bűntudat nélkül. Talán mint fotogyűjtemény - de akkor hová írod a hozzáértôk leírásait?
Azt meg talán mindenki elismeri, hogy Fialovits képei nélkül sokkal szegényebbek lennénk. Hiszen a szocializmusban tilos volt fényképezni és rettenetes hiányos a dokumentáció. Mi el sem tudjuk képzelni, hogy Amerikában, ahol minden kölyök kattintgatta a Kodak boxgépét, milyen iszonyú értékes anyag lelhetô fel a gözösök utolsó éveirôl. Az angol modellezôk pedig nem típusmozdonyokat építenek, hanem egy bizonyos mozdonyt egy bizonyos idôben! Mert valamennyi mozdonytípus szinte valamennyi egyede többször is körbe lett fényképezve!
Nekünk mindez nagyon hiányzik. Igaz, olyan képeket, mint Fialovits, nem készítettek az amerikai gyerekek!