rezgaras Creative Commons License 2001.03.12 0 0 2979
joem írta:

> JSB-nek egyben feltétlenül igaza van. Mégpedig abban,
> hogy ha a külvilág azt látja, hogy mi veszexünk és
> egymásnak esünk, hogy a topicon parlamentáris stílus
> uralkodik el, akkor az a minimális respektünk sem lesz,
> amit nagyon szeretnénk elvárni.

Nagyon egyetértek. Kb. 9 éve vagyok a Net-en, olvasok Usenet Newsgroup-okat angol és német nyelven. Jól ismerem a "flame-war"-okat, láttam eleget. Tényleg a magyar listák a legrosszabbak közé tartoznak. A magyar hozzászólók ritkán veszik azt figyelembe, hogy az Internet nem továbbít másodlagos metakommunikációs információt, mint a hanglejtés, arckifejezés vagy öltözet. Itt az emberek kizárólagosan az írásaikkal vannak jelen. Ez szerintem nagyon óvatos kifejezésmódot igényel. A másik nagy baj, hogy a magyar résztvevôk nagyon is kihasználják a látszólagos névtelenséget (itt a fórumon a legtöbb résztvevônek nem lehet kideríteni az igazi nevét - tisztelet a kivételnek - mert anoním E-Mail címet adnak meg). Sok olyan hozzászólást olvasok itt, amit ha a kinyivánítója egy az egyben személyesen vágna a szemembe mondjuk a Lángban, akkor sarkon fordulnék és soha többet nem állnék szóba az illetôvel.

A magyar listákon látok egy generációs problémát is. Ellentétben az amerikai meg német listákkal a magyar Interneten túlsúlyban vannak a 20-25 éves ifjú titánok. Ez még nem lenne baj, de vannak, akik nem veszik észre, hogy az eröltetett jópofáskodó stílus leírva egészen másképp hat, és más generáció képviselôire egész más benyomást tehet, mint aminek esetleg szánják. Mondhatják persze azt, hogy az öreg f..-ok le vannak sz..-va. De mennyire meg lennének sértve, ha egy idôsebb modellezô meg azzal kezdené, hogy "amit írok, az nem zöldfülűeknek való".

Sajnos így látom, hogy pont JSB ír itt meglehetôsen agresszív stílusban esik neki a résztvevôknek ezt írta:

> Hát azért kedves fröcsögő, mocskolódó "főistenek, királyok"

Pedig nekem pont az a benyomásom, hogy magát tartja királynak - legalábbis a kioktató stílusa ezt sugallja.

Én a magam részérôl csak azt vezettem be, hogy azoknak a hozzászólóknak, akik szerintem nem tartják be a kultúrált társalgás szabályait, egyszerűen nem válaszolok. Ez hatásos lehet, emlékszem egy régi esetre a rec.crafts.metalworking Newsgroup-ból. Aki olvasta, emlékezhet "altavoz"-ra. Egyszerűen kiutálták. Senki nem válaszolt neki, így megunta.

Elnézést a sok OT-ért, de kikívánkozott.

Előzmény: joem (2967)