Gashpy Creative Commons License 2001.03.12 0 0 2972
V15 mint magyar iparmozdony témakör
JSB-nek: a látatlant arra értettem, hogy már megint megézésből szóltam hozzá, mert átsiklottam a belinkelt kép felett. Ezt ma pótoltam, és örülök neki, hogy nem mondtam hülyeséget. És hogy miért mertem ezt "megérezni"? Valamikor már én is összefutottam vele itthon (Magyarországon) de azt ne kérdezzétek, mert a megfeszülök sem tudom megmondani hol és mikor, csak arra emlékszem, hogy kék volt.

A pmt-s modell meg valószínűleg TT-s lesz, azért kisebb. (A fehér, ceruzarajzos borítójú, egyik utolsó BTTB-katalógus végén is szerepelt, az E44-essel együtt, mint színezett rajz.)

Alázat és stílus témakör
Nagy igazság van abban, hogy sok múlik azon, milyen a kialakult kép. Sajnos a magyar mentalitás egyik jellemzője az "akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is". (Remélem én nem vagyok ilyen. Ahol tehetem én is igyekszem előremozdítani a magyar vmodellezést (azon belül is TT), bár nem olyan jelentős mértékben, mint ahogy azt JSB teszi. Néhány emilpartner/TTSMR levlista/honlapom az ami ezt esetleg mutatja.
Más topikokat is nézegetve valóban terjed az anyázás, a másik apróbb/nagyobb tévedésének kioktató jellegű letorkolása, pedig lehet, hogy az illető csak elnézett valamit/eddig így tudta/úgy tartotta logikusnak vagy valami más eset. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincs szükség korrekcióra, sőt! Tudásunk gyarapítása, látókörünk tágítása, a dolgok helyrerakása nem elhanyagolható. DE: nem mindegy, hogy ezt milyen hangnemben (illetve jelen esetben milyen fogalmazással) tesszük meg. Mert ezzel akár el is vadíthatjuk a topiktól a kevésbé jártasakat, akik annak reményében iratkoztak fel ide, hogy valamiféle fogódzót kaphatnak, egyfajta fénysugarat a nagy pitymalodó magyar hajnalban (Esküszöm, hogy nem vagyok csurkista! ez így sikerült (:-)))))))))))).
Mivel Siófokról indultam, ismerem valamelyest a vidékiek (értsd: kisvárosi magányos farkasok) régebbi helyzetét. Félévente eljutsz egy boltba, kapcsolatod meg csak esetleg 2-3 emberrel van. Újságot meg a németekhez elvetődő ismerősökön keresztül kapsz.. Ez ugye Bp-en másképp volt (és lesz is): a boltokba hetente eljuthatsz, van egy börze, no meg jónéhány hasonszőrű modellező. Szerencsére mára a kép kicsit változott (van ugye egy-két újságunk) és az interneten is egyre több a magyar nyelvű információ. És ez utóbbi az, ami segíthetne "felkelni a napot", ha már az előbb olyan szép hasonlatba (allegória? alliteráció? fene se tudja, de nem is fontos) kezdtem. De ha ez így fog tovább romlani, "mint oldott kéve, széthull nemzetünk.." és a vidéki máshova fogja terelni böngészőjét, ahol nyugodt hangnemben tud gondjáról, bajáról értekezni. És a végén pl. tehenek helyett bölények fognak legelészni és a 424-es tengelyelrendezését 4-8-0 nak fogja mondani....

(Apropó, idézetekért nem kell jogdíjat fizetni? (:-)))

No de abbahagyom, mert már úgy érzem tudálékossá kezdek válni, holott éppen az ellen szóltam volna.
Remélem értettétek, mit is akartam ezzel mondani, még ha kicsit ömlengősre és csapongóra is sikerült.

Gashpy

Előzmény: JSB (2958)