M62 187 Creative Commons License 2001.03.11 0 0 2960
Drága, Kedves JSB!

Akinek nem inge, ne vegye magára! Te tényleg kevered a szezont a fazonnal, illetve autentikusan utánad: "szeton
a fazonnal". Én csak a csúsztatásaidat szerettem volna korrigálni, valamennyiünk érdekében. Mert szerinted például a szerzői jogi védelem nem terjed ki külföldre stb. stb. Ha jobban utánanézel, nem én vagyok itt az egyetlen, aki ellent mond Neked. A kiskapu olyan jogi lehetőség, amit a (szándékos vagy véletlen) hiányos szabályozás "biztosít", ez pedig nem törvénysértés. Néha azért van ez így, hogy a csóró vasútmodellezőt és
vasútbarátot is odaengedjék a tűz közelébe. (Ezeket használná ki a Te vagy az én ügyvédem is adott esetben, és akkor nagyon hálásak lennénk érte.) Mert sajnos vannak ebben az országban nem kevesen, akik azt hiszik, hogy amit az állam pénzén (Uram bocsá', az adófizetők pénzén), esetleg munkaidőben összegyűjtögettek, az csak a sajátjuk. Vannak, akik egy-egy cikkben szándékosan követnek el hibákat, hogy a tökéletesen pontos információ csak az övék maradjon. Vannak, akik a korával mérik az embert, esetleg centivel, és el sem tudják képzelni, hogy a fiatal is lehet okos, képzett, tapasztalt stb. Sorolhatnék neveket, cégeket és egyebeket, de nem teszem, mert itt közülünk mindenki tudna ilyeneket mondani. Ezért becsülöm az egyszerű, szerény vidéki vasútmodellező klubokat, ezért tartózkodom attól a csupa nagybetűs, pesti székhelyű egyesülettől, ezért becsülöm a NoHAB-GM Alapítványt, és ezért nem szeretem azt a bizonyos kft.-t, amelyik monopóliumot akar szerezni a nosztalgiautzások terén, holott a világ már nyugaton sem erről szó. Tőled, mint lapszerkesztőtől azt várja az ember, hogy mindent közkinccsé tegyél, ami a tudomásodra kerül, főleg azt, amit Te is közkincsnek nevezel - remélem, így lesz. És itt is keversz valamit. Kevered a szerzői jogi védelmet az egyéb védelemmel. Ha valóban ismernéd a törvényt, unásig, ahogy Te mondod, akkor tudnád, hogy erre maga a jogszabály is figyelmeztet, hogy azok más elbírálás alá esnek (műemléki védelem, kulturális és a többi). De az én hozzászólásom egyedül a szerzői jogról szólt.
Amit engem nagyon zavar Veled kapcsolatban az a következő. A vasútbarátok és vasútmodellezők túlnyomó többsége él-hal a vasútért. Lételemük. Szükségük van rá, mint a levegőre, vízre vagy kenyérre. A Te hozzászólásaidból és tevékenységedből hiányolom a kellő alázatot a vasút iránt, amit belém már az iskolában, majd munkahelyemen plántáltak. Nekem ez ráadásul nem csak egy falat kenyér, hanem maga a vesztőhely is, hiszen egyetlen mozdulatomon életek százai múlhatnak. És akkor Te jössz a magad "sajátos" stílusával (mind formában, mind tartalomban), ami nem kevés embert irritál. Én kis túlzással szentségtörésnek tartom. Amikor szemtől szembe beszélgetünk, nem ilyen vagy. Az a JSB valamivel jobban tetszik. Ha már le kell nyelnünk a békát, hogy a vasútgépészeknek egy "civil" tanítja a mozdony működését, legalább a véleményünket legyen szabad elmondani...

Részemről ezt a vitát lezártnak tekintem.

Üdv mindenkinek!

M62 187