Nem akarlak sértegetni, de elég furán látod a világot (paranoiás=/=hülye).
Nem, nem fizet a MS (azaz néha igen, mert dolgozom nekik is, de igen áttételesen, viszont legnagyobb ellenlábasaiknak, az Oracle-nek meg a Corelnek is).
Nem programozó vagyok, csak fordító. Ezt már elég sok helyen leírtam. Viszont a munkámhoz szükséges Sw-ek csak Windowsra léteznek. Pedig a fejlesztő cégek kezét semmi sem köti, hogy megcsinálják Linuxra is. És még az Oracle vagy a Corel saját fejlesztésű fordítássegítő programjai is Win alatt futnak (kizárólag), a független cégek által készítettekről nem is beszélve.
Egyébként évek óta dolgozom Windowssal (tesztelőként is), soha nem veszett el munkám (áramkimaradást leszámítva, de az az elektromos művek sara, nem a MS-é).
Épp azért szeretem a MS programjait, mert nem kell hozzá számítástechnikai tudás, hogy beállítsam úgy, ahogy nekem kell. A Linuxon azért vért izzadtam, mire bármit megcsináltam benne (meg kellett 1000 újságcikk, meg a franc tudja mi, hogy menjen a nyomorult rendesen), a Windowsban mindezt az én tudásommal is meg tudom csinálni. Hát ilyenekért szeretem. Én ugyanis nem vagyok mániákusa az informatikának, csak érdeklődő bizonyos szintig (mondjuk átlagos felhasználó).
Persze szerintem is marha drága egy Windows vagy egy Office, de csak nekünk, nyugaton már nem igazán. Arról meg megint nem a MS tehet, hogy itt ilyen szarok a fizetések. Persze adhatná olcsóbban keleten, de milyen alapon? A matáv olcsóbban méri a telefont, mint a nyugati cégek a saját országukban? Pedig az hazai cég.
A gépkocsik, telefonok egyebek SW-eit ne említsd itt, egyrészt a forráskódját annak se adják ki, másrészt azt a HW-t (telefont, autót) gyártó cég fejleszti ki (vagy más, de a cég bérli fel erre a munkára), számítógépnél meg nem (illetve vegyél Mac-et, ott igen, benne is van az árban - drágább is jóval a gép, mint egy PC).
Nem a MS-t imádom, ha bármikor ugyanilyen tudású programokat csinál Linuxra bárki (és a Linux is ilyen egyszerűen konfigurálható lesz, meg a rajta futó alkalmazások is), és az lesz az olcsóbb, szívesen váltok. Addig nem.
Az meg nem hat meg, hogy - az ide írogatók közül pl. micu szokta ezt - azt mondják, hogy a Linux nemsokára tudni fogja ezt meg azt, lesz rá ilyen program meg olyan. A Windowsra meg már most van, és nekem nem fél év - egy év múlva kell, hanem most. A HW-támogatás dettó. Az meg nagyon nem érdekel, hogy a MS fejleszti-e a drivereket vagy a HW gyártója, csak az, hogy van vagy nincs. Azt meg talán el kéne felejteni, hogy a kártyagyártókat a MS fenyegeti bármivel. Az Intel legalább akkora hatalom, mint a MS, és hiába fenyegette az alaplapgyártókat, amikor azok nekiálltak AMD alá is fejleszteni (mikor elvált a két termékvonal lábelrendezése), kiderült, hogy nem olyan ijedősek.