Kedves Rorimack!
"Na, a kerdesem pont erre vonatkozott.
Hogy (Es mit) beszelsz pl. Jezusrol Karacsonykor, hogyha Te (Lehet, hogy pont nem Te) nem hiszel benne? (Ez kerdes, nem itelet)
Elmondod, hogy volt valaha egy tortenelmi szemelyiseg, aki kb. ketezer eve szuletett, es egy vallas szerint O az Isten Fia, de hat ez persze hulyeseg, az akkor nep megprobalta megmagyarazni a szamara megmagyarazhatatlant, es letezett egy igen nagy hatasu vezeto. Es most az o szulinapjat unnepeljuk, keverve mas babonakkal, ugyhogy tessek, en annyira szeretlek, hogy itt a karacsonyi biciklid. ;) "
Nem vettem itéletnek. :))
Amit leirtál ide, az egy-két mondad. Ennyivel nem lehet elintézni a gyerek "felvilágositását".
Tudod, amikor el kezdünk készülni a karácsonyra, december közepe tájékán, akkor már beszélgetünk róla. Mesék hosszu sora előzi meg az ünnepet és persze sok sok beszélgetés az ünnepekről a szeretetről és még nagyon sok másról.
Ezt nem tudom neked itt két mondatban összefoglalni, remélem megbocsátod.
Amit ma tud a lányom, az az, hogy sokféle vallás van, sokféle hagyomány és ünnep. Ezek egyike a karácsony, amikor a hétköznapoknál is jobban előtérbe kerül a szeretet, az odafigyelés egymásra, az örömszerzés, a meglepetés, stb.
Izgalmas játék közösen kitalálni, hogy milyen legyen az idei fenyő. (pl. tavaly épp sk. fa volt, napokon keresztül közös élmény volt a diszek készitgetése és gyönyörű lett az ünnepi fa)
Az előkészület, a sugdolodzás, hogy ki mivel lepi majd meg a másikat.
És persze a karácsonyt megelőző esti mesék között nagyon sok bibliai történet is helyet kap, ha kell és a gyerek kérdez válaszokkal beszélgetésekkel.
Alkalmasint szoktunk beszélgetni azonban buddháról is, Siváról is, a görög mitologia alakjairól is.
Jártunk már a Krisnafaluban éppugy mint a magyarországon fellelhető dzsámikban és természetesen templomban is.
Nos nem tudom mit mondhatok neked itt és most erről többet.
Ha van kérdésed szivesen válaszolok, amennyiben ez belefér a forum kereteibe.
Ha nem akkor akár emailban is.
üdv. liliba