1.: Most néztem rá a DS1 honlapra, tényleg érdekes dolgokat alkotnak vele, érdemes lesz sűrűbben ránézni.
2.: Elképedve olvastam a Space.com hireit, mely szerint a Bush-kormány nem kiván több pénzt pumpálni az ISS projectbe, mint amit már megkapott - ami figyelmebe véve, hogy kb. 4-5 milliárd dolláros pluszköltségekre számitottak a következő kb. öt évre, igencsak prombléma...
Vagyis kb. 24 milliárdból kell megoldani az ISS befejezését, a három fő problémaforrás a kb. 1 millárdos személyzeti mentőhajó (CRV/X-38), a Habitat (lakó) modul és a purpulsion (meghajtó) modul, mely az ISS pozicionálásáért felel. Illetve még egy komoly probléma akadt/akad, az orosz késedelmek miatt, mely már igy is jelentős késést és pluszköltségeket róttak a NASA-ra. A fehér ház egyik "ötlete", hogy a NASA kevésbé nagyratörően gondolkozzon az ISS-el kapcsolatban, vagyis kissebé tervezze át az ISS-t, a másik "ötlet" pedig az, hogy a többi nemzet száljon be nagyobb mértékkel az űrállomás épitésében (a Space.com az oroszokat emliti, mint ezen javaslat fő "célpontja", ám szerintem leglább ennyire szól az ESA-nak is). A NASA mérnökei máris keresik az alternativ megoldásokat, mint pl. a CRV kiváltása 2 Soyuz hajóval...
Személyes véleményem az, hogy W. Bush alaposan odadörgöl a NASA-nak, és cseppet sem érdekli, hogy az emberiség fejlődésének egyik kulcselemét vagdalja a költségvetés ollójával...
3.: Ráadásul a Bush-kormány utasitotta a NASA-t, hogy -idézek- "ölje meg a Plutó/kuiper-öv szonda, és a Solar probe (a nap vizsgálatára szánt űrszonda) tervet". Ugyanakkor pénzt csoportositott át az új űrbéli meghajtásokkal kapcsolatos kisérletekhez, és a mars-felfedésének fontosságát jobban ki kivánják emelni...
Valahogy úgy tünik, hogy nemcsak itthon döntenek a politikusok önkényesen mások feje felett...
A cikkek:
NASA Kills Solar Probe and Pluto Missions - space.com
U.S. Modules Face the Axe
- space.com
Engineers Look for Ways to Trim ISS Budget - space.com