JSB írta:
> a 25% áfát. Szép nem?
> A többit Rátok bízom kinek-kinek vérmérséklete,
> tapasztalatai szerint.
>
> Németországban a MWSt 15%.
Ne légy demagóg! Franciaországban 19,5% az ÁFA, (most szállították le 20,5%-ról ), ez nem igazán mérvadó. A német hobby bolt eladója 3000-4000 német márkát keres és a helyiség bére sokszorosa a magyar boltok bérének. A német kereskedô a magyarral összemérhetetlen árukészletet tart, ami üzletgazdasági szempontból holt tôke - stb. Szvsz. emiatt nem kellene a magyar áraknak drágábbaknak lenni! Én máshol látom a bajt: nekem nagyon úgy tűnik, hogy Amerikában valaki azért vállalkozik, mert meg akar élni, Nyugat Európában azért, mert jobban akar élni, mint mások, Magyarországon meg azért, mert rövid idô alatt meg akar gazdagodni. Tisztelet a kivételnek. (A vevôk meg szívjanak.)
Egyébként szerintem egy jó kereskedônek nemcsak a multik (és ebben a hobbyban a Roco meg a Fleischmann egy-egy multinak számít!) kínálatát kellene szimplán átvennie - ez persze nagyon egyszerű. Hanem keresni kellene alternatív forrásokat is. Pl. 10 évvel ezelôtt vettem Németországban egy kis falusi kereskedôtôl (már bezárt, mert nyugdíjba ment) olasz, "Model Reli" feliratú síneket - borzasztó olcsón: akkor a 90cm-es flex alpakkából 1,20DM volt, ugyanaz acélból 0,70DM. A sínek egyébként amerikai geometriájuk voltak (egyenes hossza 229mm - 9 coll, az ív sugara 457mm, 18 coll). Nem tudom, hogy ezeket ki gyártotta, és hogy gyártja-e még. De nem is érzem feladatomnak ezt kideríteni. EZ lenne a kereskedôk feladata, de nekik úgy látszik egyszerűbb Rocot venni kiskereskedelmi áron, rátenni a maguk hasznát és széttárni a kezüket: sajnálom, ennyibe kerül...
Erre a piacgazdaságban a vevônek két reakciója lehet: vagy külföldün veszi, ha ott olcsóbb, és fütyül a hazafias érzéseire, vagy másik hobbyt keres magának - van még elég.
Bocsánat, ha valakit megsértettem.