LvT Creative Commons License 2001.02.28 0 0 1304
SZJA: Lehet, hogy nem jól jegyeztem meg a magyar terminológiát, ezért előfordulhat, hogy amit írok az nem helyes.
De én két fajta "SZJA"-t fizetek: a vállalkozói jövedelemadót, illetve a személyi jövedelemadót. Egyéni vállalkozó vagyok és évközben a vállalkozói jövedelmemből fizetek "bért" magamnak: ez az én személyes jövedelmem. Ami év végén megmarad azt mint osztalékot kell kivennem a vállalkozásból és ezután osztalékadót fizetek. Bizonyos esetekben forrásadót kell fizetni.
A jövedelemadó tehát személyek és egyszeres könyvvitelt végző vállalkozások (itt nem különíthető el a nyereség) jövedelmének progresszív adója, melyet év közben előlegként is kell fizetni: így -- logikailag -- indokolható a személyi jövedelemadó forma a vállakozói jövedelemadóval "párban".
Az osztalék speciális jövedelemfajta: a személy jövedelme a vállakozás nyereségéből (nem progresszíven adózik, előlegfizetés nincs). A forrásadót pedig olyan jövedelmek után vonják, melyek nem számítanak a személyi jövedelemadó alapjába (ez sem progresszív, előlegfizetés nincs). A fentiekkel szembeállítva tehát a jövedelemadónak önálló jelentéstartalma van.
Más kérdés, hogy a jövedelemadó szóösszetétel logikus-e, de itt Magyaroszágon ebben a témakörben "kedvelik" a megtévesztő kifejezéseket, pl. az ÁFA sem forgalmiadó, hanem hozzáadottérték-adó (v. értéktöbbletadó).

Vurugya: Egyáltalán nem jön be a http://www.irdjol.hu/index.htm lap, vagy a böngésző talál rajta valami kritikus hibát? Teszteltem IE3-mal, IE4-gyel, Netscape 4.5-tel, Opera 3.51-gyel, Opera 5-tel, AOLPress 2.0-val még Lynx 2.8.2-vel is. Nálam mindegyikkel működik... Nem írnád le a tapasztalataidat bővebben?

phls: Türelmet nem kell kérned, hanem inkább én kérek így utólag...

LvT