szabika Creative Commons License 2001.02.27 0 0 730
A háztartások energiafogyasztásának a 70-80%-át a fűtés és a melegvíz teszi ki amit helyben is elő lehetne részben állítani s nem lenne a mindenféle veszteség. Ha 2 millió családi házra fel lehetne szerelni kb. 20 m2-es napkollektort az annyi energiát adna 2000 óra évi napsütéses időt számolva mint Paks négyszer. Most Paks ami a villamos energia 40%-át adja ami 13347 GWh (szén 26,5 % - olaj,gáz 31 % - egyéb 2%). Csak az baj hogy nincs aki ezt megfizesse, vagy meghitelezze. A mostani bérekben nincs benne még a lakás ára sem nemhogy az energiatakarékosság, pedig hosszú távon bőven megtérülne országosan. Csak az államilag támogatott ilyen programmok látszanak elfogadhatónak mert nagyon lassú a megtérülés a jövedelmekhez képest. Az erőmű programmokból szerintem jó lenne az atom és a víz is, csak az a baj ha az államnak erre szánt pénze nincs és kiadja külfödi beruházóknak ami kiszolgáltatottságot eredményezhet. Lásd california efektus pedig nem szegény kis ország(rész)ről van szó.
Komoly pont lehetne a sok településen megvalósulna hulladék hasznosító energia programm, de hát ugyanúgy nincs pénz. Ha termelne is energiát a monopolhelyzetü nagyok nem biztos hogy átvennék.
A másik nagy energiapazarló, környezetszennyező a közlekedés, szállítás s itt nagyon nagy a mostani formációban való érdkeltség miközben a tömegközlekedési formák a csőd felé rohannak. Itt én komoly lehetőséget adnék a többi tömegközlekedési forma átgondolt fejlesztése mellett az emeltszintű lehetőségnek ami összességében akár 90% fölötti megtakarítást s jelentős utazási és szállítási idő csökkenést eredményezhetne.
Egy részletesebb leírást betettem a jövő tömegközlekedése topicba akit érdekel mert itt nagyon hosszú lenne.
Nem jött reagálás az adórenszer anyagomra. Miért - hosszú vagy butaság?