szabika Creative Commons License 2001.02.26 0 0 703
Sziasztok.

1.Az előző írásomból lemaradt egy fontos rész, miszerint én is nagyon fontosnak tartom a képviselők visszahívtóságát, ami az egyéni képviselőknél esetleg adott, de a listás esetekben lehet hogy el kell gondolkodni a megvalósíthatóságon.
2.A két kamarás parlamentről meg annyit, hogy nem a fizetésként felvett összeg a nagy, hanem ami kárt most csinálnak a hiányos kontroll és ellenőrzés nélkül. Ha a második kamara az állandó kontrollal radikálisan csökkenteni tudná ezeket a pazarló döntéseket, akkor a részükre fizetett juttatások a megtakarított összeg töredéke lenne. Szerintem nem az az alapkérdés hogy most 6 vagy 12 Mrd-ba kerül a döntési mechanizmus ami tulajdonképpen kicsi a GDP-hez képest, hanem hogy minél jobb döntések szülessenek.
3.A gyerekek születésénél szerintem fordítva ülünk a lovon ha úgy közelítünk, hogy 2-4 vagy hat gyerek. Szerintem nekünk azt kellene kezdeményezni, hogy történjen valami megállapodás a születendő gyerek jogairól (Lakás, oktatás, iskola, bölcsöde, ovoda, egészség, kúltura, sport stb.) s ezeket kinek, kiknek kell biztosítani (egyén , család, önkormányzat, állam s milyen arányban). Ha egy gyereknek joga van születése után valahol lakni s a fiatal szülőknek erre még nincs anyagi lehetősége akkor az államnak, az önkormányzatoknak kell lépni mert egyébként csak az egymásra mutogatás marad utólag amikor már megszületett. Egy szegényebb de családcentrikus házaspárnak is lehessen akár 10 gyereke is ha bizonyíthatóan harmonikus életet tud biztosítani akár állami segítséggel. Most úgy tudom hogy az állami gondozottak eltartási költsége úgy 100000 Ft/hó s közben rohamosan növekszik azok száma akik pár százezer Ft adósság utáni végrehajtás és kilakoltatás miatt állami gondozásba kerülnek. Ha már előre láthatóak a feltételek az átalakíthatja a gondolkodást s növelheti a felelőséget minden szinten. Egy gyerek készülhet sok évi latolgatás után, vagy egy diszkó után a kapu alatt a kukán, s azért is hogy minél több segélyt kapjon a család s lassan már géntechnológiával is. Az sem igazán jó megoldás hogy az állam hírdeti hogy szüljetek minél több gyereket mert fogy a magyar s közben az alany egész élete jövedelmében nincs benne a lakás. Most ha valaki minden hónapban félretesz 20000 Ft-ot akkor 42 két év után jön össze neki 10 millió Ft ami most pesten egy családnak való lakás ára. A kamattal ugyan nő az összeg de az úgy néz ki hogy még hosszú távon nem tud versenyezni az ingatlan árak s az építőipari árak növekedésével.
4.A tömegközlekedés a maximális energiatakarékosság, a párhuzamos energia kinyerési módszerek fokozott támogatása, s a környezetszennyezés csökkentése részemről támogatott. Most úgy tudom hogy 1 KW energia teljesítmény létrehozása 500 ezer és 1 millió között van amivel már az egyéni és családi megoldások is veresenyezhetnek akár már építésnél is. Csak azt kérném hogy ez ne legyen valami környezetszennyezési fajelmélet amikor kiválasztjuk a dohányosokat akik az összes szennyezés ezrelékét adják s mindent csak itt akarunk megoldani. (Egy dohányos az ország 40%-ából.)
5.A prostitúcióval kapcsolatban megpróbálok óvatosan fogalmazni mert már kaptam leszúrást hogy nagyon konzervatív vagyok. Ez azért van mert eleve bűnnek tartom mivel amilyen esetekket én olvastam hallottam abból az derül ki hogy minimális az esélye az alanynak hogy valamikor később normális életet alakítson ki. A legtöbben azt hiszik hogy csak néhány eset vagy egy-két év s majd ha megoldja a problémáját, vagy ha elég pénzt keres megint visszatér a normális kerékvágásba ez általában nem jön be s ezt a leépülést a sok pénz sem kompenzálja. Itt általában nem a francia szépregényekben történtekről van szó amikor a kurtizán palotát, kap hintóval, gyémántokkal s a szalonjába csak a kiválasztottak járhatnak, hanem valamilyen szexis, forró nadrágban kirakják a csajcit a merciből egy teával s hóban esőben fagyban nyomja a fuvart egész nap mosdás s minden szükséglet feltétele nélkül amit semmilyen munkavédelmi feltételben nem fogadnának el. Ki van szolgáltatva a stricinek, a szobáztatónak, a hatóság egy részének, az agresszív vendégnek, a betegségeknek stb. s egyedül nem tudja megoldani őket, ezek mellett vonzza a bűnözést (lenyúlás, markecolás, kábítószer, zsarolás, s sok a sok betegség). Azt már hallottam hogy szóba került a megadóztatás, de azt még senki nem javasolta hogy kelljen nekik fizetni mondjuk 20%-ot valamilyen alapba ami a sajátjuk de kötelező s ebből lehetne megoldani a rendszeres orvosi vizsgálatot ellenőrzött módon, a tisztálkodási lehetőségeket, a gyógyítást, esetleg valamilyen támogatást, továbbtanulást, szakképzést, jogi védelmet vagy amire még szükség van.
Az nem érv igazán hogy társadalmi igény van rá mert minden zűrös dologgal így van kezdve a kábítószeren, a pedofílián, a fegyvereken, az alkoholon, a cigin, a bármilyen méretű kocsihasználaton, vagy az egyéb fűtési környezetszennyezésen keresztül sok mindenre. Ha megszüntetni nem is lehet de emberibb körülményeket ki lehetne alakítani amit állami beavatkozás nélkül nem vagy csak nagyon soká hoznának létre. Az hogy a női test árúcikk az máshol is gyakorlat, reklám, munkahely (főnök-beosztott), házasság (szép nő gazdag férfi) üzeleti kapcsolat (előnyszerzés) stb. sokkal kultúráltabban történik ami nem azt jelenti hogy ez jó dolog.

z.p.e.

A lenti összeg az a személyi jövedelm, a társasági adó, az ÁFA, a jövedéki, a fogyasztási, a súly, stb. adó és a vám. A TB. és az egészségügy ezen kívül van. Az összes elvonás kb. 41-42% körül van a GDP-hez viszonyítva s amit kb. 30%-ra akarnak csökkenteni az oktatás, az egészségügy, a szoc támogatás s egyéb ilyen tételek rovására. Ez a Valutalap ajánlása hogy csökentse a vállalatok elviselhetetlen terheit.

A végén egy megjegyzés: jó lenne ha sikerülne pártot alakítani, de ha nem jön össze szerintem akkor is tanulságos hogyan próbálunk egy jól működő országot kialakítani mindent átgondolva s hol tudunk kompromisszumot kötni a mostani egyre kevésbé toleráns világban.