caapa Creative Commons License 2001.02.19 0 0 1833
Régóta olvasom a topicot, úgy látom a "mechanikus-kvarc ellentét" feloldhatatlan. :-)))

Én miért vettem kvarcot, hátha valakit érdekel:

Nekem nagyon fontos a pontosság, a legjobb COSC minősítésű órák is a gyakorlatban (ismerősök illetve timezone fórumok alapján) napi 2-3 mp-et pontatlanok. Ez 1 hét alatt 15-20 mp. Ez sok nekem. Ráadásul ez a pontatlanság nem állandó, hanem függ attól hogyan hordja az ember (mennyi időt, hogy rakja le). Tehát változik is ráadásul ez a paraméter. A másik dolog a "járatás". Hétvégén gyakran előfordul velem, hogy nem veszem fel az órát. Hétfőn, akkor kezdhetek egy beállítással. Szervizelés, ez is 4-5 évente egy komolyabb összeg (~20k). A kvarcokat elem csere esetén sem kell "bántani", mert a mechanikus része még a köveseknek is igen egyszerű. Ez a másik dolog: a szerkezet kopása jóval kisebb, mint a mechanikus óráké. A hátrányuk persze ismert: lemerül az elem valahol "messze". Én ezt úgy küszöbölöm, ki, hogy akár mi van 3 évente cserélem az elemet. 4 év a gyári speckó. A másik hátránynak szokták mondani, hogy az elektronikus alaktrészek nem tudni meddig élnek. Nos a minap találtam egy ősrégi (1982) gagyi "kárc órát" a fiókban és csak poénból beletettem egy elemet. Gond nélkül megy.

Hát ennyi, lehet fikázni. (De plz ne ... :-)

Itt az enyém:

Üdv

Caapa