Jung tagadta, a rossz személytelen voltát (privatio boni).
Szerinten az egyik kulcskérdés, eldönteni, létezik-e személyes rossz (ördög), nyilván nem kevésbé izgalmas a rossz eredetének és szerepének felkutatása sem.
Én a saját, elmondásbeli ill. kultúrtörténeti tapasztalatok alapján a személyes rossz létezése mellett teszem le a voksot. Persze ezek szubjektív észlelések, olyasmi, mintha pl. a halálközeli élmények létezéséről nyitnánk vitát.
Kell, hogy valaki beszámoljon egy élményről, a többiek pedig bírálják el, hogy ez egy archetipus felszínre kerülése, elmebetegség tünete, az agyi ingerületátvitel zavara , találkozás a személyes rosszal, vagy akármi más.
Az én személyes élményem a Gonosszal a következő:
Hypnorelaxációs gyakorlatra jártam, ahol megfelelő zene mellett izomainkat ellazítottuk ill. hypnózis is alkalmaztak. Ezzel egy fajta éberálomszerű létbe merültünk. Tudatunkban álomszerű képek váltották egymást. Az egész célja olyasmi lett volna, hogy a felmerülő víziókat megélve benső érzéseink kerüljenek napvilágra. Egy alkalommal a következő történt: hirtelen egy nagyon vastag fal előtt álltam, amin egy keskeny, postaládalyuk szerű nyílás keletkezett, és azon keresztül egy szempár nézett rám. Ezt a tekintetet nehéz lenne leírni, mindenesetre rögtön tudtam kivel állok szemben. Közel hasonlóan ijesztő ill. fenyegetően gonosz tekintetet sem láttam még soha. Magamhoz is tértem rögtön, a vízió eltünt. Többet nem mentem hypnorelaxálni.
Később a jelenten gondolkozva a látottakból azt a következtetést vontam le, hogy létezik körülöttünk egy lelki fal, mely megakadályozza azt, hogy kívülről bárki-bármi hozzánk férjen, de vannak tevékenységek, pl. amikor érzékeken túli észlelésre törekszünk, ez a fal megnyílhat és kitekinthetünk, de magunkat is fedetlenné tesszük a támadásokkal szemben. Az én résem még kicsi volt, a szempár gazdája nem férhetett át rajta.
Ez az én, lehet kissé banális történetem és az én magyarázatom. Még egyszer hangsúlyozom, szubjektív. Továbbra is kíváncsi vagyok a ti hasonló élményeire. Az enyém enyhébb eset, másoknál súlyosabb dolgokat is tapasztaltam.
Még egyszer hangsúlyozom, nem elsősorban elvi vitát szeretnék, hanem élményeket ill. az ezekre irányuló kritikákat.
Most pár hétre elutazom és addig topikot rátok bízom.