tivadar Creative Commons License 2001.02.13 0 0 1
Azért vagyok keresztény, mert Budapesten születtem, és ezen a tájon élek immár 56 éve. Ebben a kultúrkörben (Európa közepe) a teista világképet a kereszténység alkotja döntően.
Gondokodásbéli fejlődésem során odág jutottam el, hogy valamennyi világvallás ugyanazt az IGAZSÁGot kutatja és hirdeti (mert nincs másik !) csak a vallási szokások és rituálék különböznek a geográfiai sajátságoknak megfelelően.
Ha alapvető analógiákat, akkor a vallási hovátartozása egyszeriben indifferenssé válik. Valamennyi vallás hordoz igazságokat, de egyik sem birtokosa a tökéletességnek, legfeljeb hirdeti azt.
Éppen ezért bármelyik vallást lehet támadni és lehet megvédeni - mindkettőre van elegendő ok. Ezért teljesen mindegy melyik valláshoz tartozónak vallja magát az ember, de ha valaki stabil lakosa egy helynek, célszerű a helyi vallások egyikéhez csatlakozni. Ez a csatlakozás egy szinten túl amúgy is formális: 'aki a hegycsúcsot egyszer is megpillantotta, nem mondhatja többé, hogy az ő dombjuk a legmagasabb'.

Aki a többi vallást lenézi, gúnyolja, küzd ellene, az csak azt bizonyítja, hogy nem értett meg semmit Isten szeretetéből.
Üdvözlettel: t-r