Artababa Creative Commons License 2001.02.13 0 0 2723

Nekem az a velemenyem, hogy az atlagamerikai az anyagiakat imadja es szamara a penz az Isten. In God We Trust - ez all a bankjegyeken. Az allamalapitok valamikori nemes filozofiaja kemeny materializmusba hajlott, fajult. Perszehogy vannak kivetelek meg jo peldak, de nagy altalanossagban ez a helyzet.

Amikor az amerikai azt mondja, hogy hisz Istenben, akkor annak annyi a sulya, mint amikor azt mondja, hogy 'I love you' vagy 'have a nice day'. Sajnos a viselkedesuk, az eletmodjuk, a vilagszemleletuk nincs osszhangban a vallasos tanitasok lenyegevel. Peldaul. Barmelyik bartancosno azt fogja mondani, hogy hisz Istenben, de az eszebe se jut megkerdojelezni, hogy vajon a valasztott foglalkozasa moralisan helyes-e ? A penzert csinalja, mert szamara az a legfobb ertek. A bizniszek, a reklam, az eladas ritkan etikusak - de ez ma mar senkit sem izgat. Nagyban megy a pazarlas az energiaval globalis szinten es a haztartasokban is - alig van valakinek lelkiismeretfurdalasa ezek miatt.

A templombajaras lehet kulsoseg, hagyomanyorzo cselekedet is. Sokan ismerkedni akarnak, azert mennek templomokba, gyulekezetekbe. Hogy uj templomok epulnek, azt is jelenti, hogy az egyhaznak van penze. (Igaz-e mind az 50 allamban, hogy barki alapithat egyhazat, es hogy az egyhazaknak nem kell adot fizetniuk?)

Amerikaban manapsag a vallas krizisben van, haldoklik. Az egyhazak idejetmult nezeteikkel nem tudnak kielegito valaszokat adni a modern kor problemaira. A drogfogyasztas es az idegbetegek szama ijeszto meretu - hat nem a vallasnak kellene ezeket orvosolni ?!

Nem kritizalni akartam, csak elmondtam, hogy en mit gondolok. A helyzetet kritikusnak latom. Egyetertek azzal, aki azt mondta, hogy a 21.szazad vagy spiritualis lesz, vagy nem lesz... Mert ez a vilag a vesztebe rohan, es a vallasok mar elvesztettek hatoerejuket, hogy ezt megakadalyozzak.
Bizonyos lelki fejlettsegi szint elerese utan az embernek tobb kell, mint amit egy-egy vallasi tanitas nyujthat. Spiritualitasrol beszelnek, de ez mar egy masik tema.