Szervusztok !
Te_O !
Mint említettem, tényleg nem ismerem a szabályozások elméleteit. Mindössze próbáltam ellesni őket képekről, órásoknál járva látható eljárásokból.
Szóval a hajszálrugóval azonos irányú hosszanti csavarral sokat szemeztem, gondolom ez is egyik hagyományos finomszabályozási módszer. (A méretéből fakadóan naivan mikrocsavarnak képzeltem.)
Viszont a billegőkerék csavarjaiban igazad lehet. Fifu, korábbi tasztaltársunk egyik - Rolexes - hozzászólásában ezeket a billegő súlyozására alkalmas csavarokat "mikrostella" súlycsavarként említette. Namost az még érdekes, hogy az ott említett esetben a hajszálrugón nincs is semmilyen állítási lehetőség...
Alex !
Az asztal síkját kb. úgy mozgasd, mint a szellemidéző szeánszokon.
Tehát egy sarok lent, másik három emelkedik, majd körkörösen mindig másik egy sarok éri a földet. Az átellenben lévő pedig minél magasabbra emelkedjék.
Valami ilyesmit, csak intenzívebben végez a szervízekben lévő automata húzószerkezet. Az a falra szerelve helyezkedik el és mint a polip csápjaira helyezhető fel rendesen a szíjával vagy hat db óra. Ez aztán a falra merőleges tengely mentén folyamatosan forog, miközben a csápok végei is más irányú forgást végeznek.
Így a rotorra mindig hat gravitációs erő, miközben az óra már épp máskkép helyezkedne el, tehát belül elkapja a forgási kényszer. Még akkor is felhúzza magát, ha nem akaródzna neki.
Ellenben erről egy másik kérdés vetődött fel bennem. Mégpedig az, hogy a különböző szerkezeti megoldású automaták felhúzottsága ugyanannyi járatás után eltér-e ?
SLR !
Az egykoronás használhatóságról légyszi egy kis közelebbi infót is ! Plíz !
SukosdG !
Ez a szíjfelvetés tényleg nagyon jó, megérdemel egy-két litániát.
Én valamiért (tán a praktikussága miatt) igencsak kedvelem a fémszíjakat, de azt elismerem, hogy kevésbé elegáns. Meg sajna egy bizalomkeltőbb darab nehézzé teszi az egész karórát, sőt nyáron koszol. Szóval nem tudok optimális kompromisszumot.
Üdv :
NPZ