Túl sok tanár van. Tanárhiány csak nyelvszakosból van, ill. informatika szakosból is lenne, ha csak informatika tanárszakot végzettek taníthatnák.
87-ben felvételiztem, akkor 3-an jelentkeztünk 15 helyre (kémia-fizika szak, egyetem). Ennek ellenére, emlékszem, akkoriban azon aggódtunk csoporttárs kedvesemmel, hogy úgysem fogunk egy városban munkahelyet találni ilyen egzotikus szakkal. Szóval a jelenség nem új, azóta nőttek a keretszámok.
Véleményem szerint nem a diplomások számát kellene növelni, hanem a munkahelyekét. Egyszerűen nincs szükség ennyi diplomásra, amennyit képzünk. Nyugaton is ez van, tudom. Ez egy társadalmi csapda: "A" kénytelen beszállni ebbe a versenybe, kénytelen diplomát szerezni, mert akkor hátrányba kerül "B"-vel szemben, akinek van. De ha mindkettőnek van, akkor egyik sem járt jobban, csak 5 év elment az életéből családalapítás, ill. produktív munka nélkül. És egy csomó pénz a társadalomnak. Természetesen a tanulás valamekkora hányada hasznosul a későbbi munkavégzésben, de például mi a túrónak képzünk több tanárt, mint amire szükség van? (Jogászból még többet, de ez offtopic) Most jobban tudok én attól rendszergazdálni, hogy ismerem a reakciókinetikát? Vagy egy APEH-ellenőr (bármilyen diploma+mérlegképes tanfolyam) jobban átlátja a bonyolult körbeszámlázásokat, ha ért a földrajzhoz, vagy a biológiához? Annyiból jobban, hogy mivel diplomája van, feltételezik hogy nem hülye. De ezt hatákonyabban és olcsóbban meg lehetne oldani felvételi tesztekkel, vizsgálatokkal, nem kéne 3-5 évet rááldozni.
Persze ha a tanári fizetés továbbra sem követi az inflációt, akkor tényleg tanárhiány lesz - előtte persze esik a színvonal, mert "valamilyen" tanárt még lehet találni olcsóért is.
És sajnos ez is irritáló a fizetés mellett, hogy emiatt a szakmailag, műveltségileg, intellektuálisan kiemelkedő tanárok is kénytelenek elviselni a negatív előítéleteket.
(Kövezzetek meg, de én új társaságban inkább rendszergazdaként vagy vállalkozóként identítok először...)