Nekem vannak amerikai barátaim, Artababa, és nem érzem olyan szörnyűnek a helyzetet, mint ahogyan leírtad, bár sok igazságot is írtál. A művészeti galériákban, álarcosbálokon (stb) kialakuló felszínes és eladásorientált közeledéseket nem kell komolyan venni, ezt a valóban nagyon amerikai stílusú, mindenki által kisgyerekkorban megtanult bájolgást meg lehet tanulni, ha akarod, de csak csendben figyelheted is, képzeld közben, hogy szociológus vagy, menni fog, azt hiszem.:-)
Nem tudok tuti tippet adni barátszerzésre, de ami nagyon bejön, az az, amikor a már meglévő barátaink elhozzák az ő barátaikat is hozzánk vacsorázni. Én egy napig sütök-főzök, ők transzba esnek a magyar konyhától, egy hét múlva visszahívnak, akkor viszünk egy Culinaria Hungary könyvet ajándékba, kiolvassák, és a rákövetkező héten már főzőtanfolyamot tartok a feleségeknek... El sem hiszed, mennyi mindenről lehet beszélgetni közben. Szerintem a közös hobbik és a kutyasétáltatás is alkalom a közelebbi ismerkedésre.
És van akit érdekel, honnan jöttem. Nemrég egy kocsmában voltunk nagy társaságban, és egy nő, akit alig egy órája ismertem, kicipelt az utcára kérdezgetni, mert bent túl hangos volt a zene szót érteni. Nem lettünk "barátok", de isteni jót pletykáltunk odakint. Ja, a párom meg odabent hallgatta a hölgy férjének "ego" történeteit közben, még jó, hogy hangos volt a zene.
Meg lehet azt tanulni, hogy az ő kultúrájukban milyen témákat illik érinteni, és milyeneket nem, mik az elfogadott viselkedési normák, és mik nem azok. Nem azért mosolyognak rád, mert szégyellik a szemkontaktust, hanem mert ők mindenkire rámosolyognak, akivel szemkontaktusba kerülnek. Ez ugyanolyan természetes, mint ahogy te azt mondod, "egészségedre" ha valaki tüsszent.
Beszélgetésnél próbálj meg először figyelmesen hallgatni, és az ő témáikhoz kapcsolódni, ne kezd rögtön az UFOkkal, hacsak nem Roswellben élsz. Hogy őszinte legyek, én sem ugranék elsőként a témára...
Hagyd a hasonlítgatást, felejtsd el az agyféltekés teóriát, "csak" egy kis kiváncsi érdeklődést vigyél magaddal a legközelebbi családi eseményre. Indulj el just to have some fun, azt ki tudja mi lesz belőle. Üdv! Hol laksz?