forumolvaso Creative Commons License 2001.02.07 0 0 topiknyitó
Udv mindenkinek!

Mint a nikkembol latszik,en altalaban olvasom a forumokat de neha azert irok is.
1 hónapja készülök a Linuxra ezalatt elolvastam kismillió leírást és egyéb fejtágítót és több mini-linuxot is kipróbáltam. (Az "éles" linuxot ezen a héten hozzák.)
Eddigi tapasztalataim alapján teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, csak egy dolog van ami továbrra sem világos nekem:
(A kerdes kisse paranoid lelkivilagra vall de nezzetek ezt el nekem azutan hogy tavaly nap mint nap olvastam a Kopirajt Kommando remtetteirol (lekopogom,szerencsere nekem meg nem volt szerencsem hozzajuk)) Tehat a problema:

Ugye adott,hogy a Linux (legalabbis a kernele es a fobb reszei) szabad forraskoduak.
De jelenti e a szabad forraskod minden esetben az ingyenesseget is?
Például az általam az elmúlt 2 hónapban elolvasott kismillió linuxos leírás és könyv egyikében a Linux Abszolút kezdő HOGYAN-ban ez olvasható:

"Debian
...
Első lényeges dolog, hogy teljesen free, azaz szabad szoftver, és ezzel megőrizte a Linux 'filozófiáját', míg a másik háromban - ha boltban vesszük meg - vannak olyan dolgok, amit nem szabad csak úgy másolgatni.
...."

Tehát én ebből azt szűröm le hogy a Debianon kívüli Linux disztribúciók (SuSE,Corel,RedHat,Mandrake stb.) nem minden verziója másolható szabadon
Ez most így van?

Tehát a "kereskedelmi" Linux disztribúcióknak vannak olyan kiadásai (pl. a Full, Professional, Deluxe és hasonló fantázianevű, teljes verziók) , amelyek nem másolhatóak szabadon?
Vagy pedig bármelyik Linux bármelyik kiadását szabadon és gond nélkül másolhatom, és a másoltat teljes értékű, legális szoftvernek számít?

Ezenkívül azt kérdezném,hogy léteznek ugye különböző néven (Evaluation,Open Circulation stb.) különféle "kisebb terjedelmű" (általában egy CD-s) kiadások.
Ezek egyszerűen csak kevesebb szoftvert tartalmaznak,vagy licensz szempontjából is különböznek a teljes kiadástól?

Elnézést kérek mégegyszer a hülyének ható kérdésért, de mint már említettem , de ez valahogy nem lett nekem világos.

Várom a hozzáértő linuxológusok válaszát

[fo]