Artababa Creative Commons License 2001.02.07 0 0 2689
Kivancsi vagyok a velemenyetekre a kovetkezovel kapcsolatban. Engem itt Amerikaban nagyon bant az, amit ugy hivnak hogy alienation - elidegenedes. Vagyis nincsenek barataim, azt tapasztalom, hogy az amerikaiakkal nem lehet baratkozni, legalabbis en nem tudok. Es ez miatt mar kisse szegyenlem is magam. Pedig jarok tarsasagba, csaladi esemenyekre, kiallitasok megnyitoira, azokat koveto fogadasokra. Legutobb is egy alarcosbalban voltam, szornyu unalmas volt. Udvariaskodasok, konnyu csevegesek,eroltetett, ures mosolyok, semmit nem mondo temak - iszonyuan kiabrandito. Senkit nem erdekel a masik, nem figyelnek arra, hogy mit mondasz, mindenki magaval van eltelve. Gyakran kepzomuveszek kozott vagyok. Elkepeszto, hogy milyen hatalmas egojuk van ! Alig van igazi baratsag koztuk, valoszinuleg a szakmai feltekenyseg miatt. (Pedig sokan kozuluk a lazongo 60-as evekben volt fiatal.) Konnyen sertodnek, rivarizalnak, megjatsszak magukat, azt hiszik, ok a vilag kozepe. Mindegyik azt kepzeli magarol, hogy o a legnagyobb muvesz.

Ha erdekes temat vetettem fol tarsasagban (pl.szellemek, UFO-k,) akkor azt gyorsan elbeszelte'k, vagy hallgatas volt a valasz, ha valakihez kozeledtem, akkor kimentette magat, hogy nincs ideje ... Megorjit a felszinesseguk, zarkozottsaguk, erzelemmentesseguk, sznobizmusuk, arroganciajuk. Es sajnalom is oket ezek miatt. Biztos bennem is lehet a hiba. Csak megdobbento, hogy otthon minden tarsasagban talalok erdekes embereket, akikkel feldob a beszelgetes, az egyuttlet, akik kinyilnak, akikkel jolesik oszinten beszelgetni valami lenyeges, erdekes dologrol- Amerikaban miert nem !? Itt senki sem kivancsi arra, hogy milyen az elet ott, ahonnan szarmazom, senki sem kerdezi a velemenyem, tapasztalataim, meglatasaim. Ugyhogy inkabb mar nem vesztegetem az idomet es otthon maradok egy jo konyv tarsasagaban, mert azt viszont rengeteget talalok itt. Azt is tudom, hogy vannak kivetelek, de en meg nem talakoztam veluk.

Azon toprengem, hogy miert ilyenek az amerikaiak ?
Szerintem, leegyszerusitve azert, mert o"k inkabb az agy emberei, mint a szive. Ezert is tudtak ilyen bamulatos mukodo es megszervezett high-tech civilizaciot teremteni, es ezert is az USA a vilag legmaterialistabb orszaga. Ezzel szemben az erzelmi es szellemi szferaban kiabranditoan alultaplaltak. A bal, analitikus agyfeltekejuk jobban ki van fejlodve, mint a jobb agyfeltekejuk, a szintetikus, ami el van hanyagolva. Ennek pedig az oka, hogy kiskoruktol ugy neveltek oket, hogy celiranyosak legyenek, hogy sikerre torekedjenek. Peldaul a bebi csak 3 honapig van az anyjaval, mert az siet vissza a munkahelyere ! Tizenevesen mar penzt keresnek, es huszoneves korukra van lakas, auto, jol fizeto munkahely. Mikozben szemelyisegukben, lelkileg, erzelmileg gyerekesen naivak, nem akarnak felnoni, vagy nem is tudnak. Tul sok van szabadsagbol, es szabadossagbol, de nincs eleg a felelossegerzetbol. All they want is to have FUN.

Ugy tapasztalom, hogy az amerikai ember inkabb extrovertalt, kifele fordulo tipus. Furcsanak talalom, hogy altalaban lelki problemaikrol nem beszelnek csaladi es barati korukben. Megjatsszak magukat, hogy minden a legnagyobb rendben, meg maguknak sem valljak be, hogy vacak az eletunk amugy a nagy anyagi sikeresseg kozepette. A gondokkal a pszichologushos mennek, nagy osszegeket fizetve nekik.A masik oldalon pedig kepesek a teve kamerai elott erzelmileg levetkozni es kivetkozni magukbol. Biztos a show-musorban valo szereplesert kapott penzert is csinaljak.

Peldak: 1. A nepszeru Oprah-showban tanitjak a hazasparokat arra, hogy a ferj es feleseg b e s z e l g e s s e n e k egymassal, kulonben szetesik a parkapcsolatuk! Az atlagamerikai erre magtol nem tud rajonni (mert nem tudja, hogyan hallgasson a szivere).
2. Ha valakire az utcan ranezek, illetve talalkozik a tekintetunk, akkor kenyszeruen elhuzza a szajat, rammosolyog kinosanan. Mintha bocsanatot kerne azert, hogy szemkontaktusba kerultunk. Mintha bun lenne az, hogy a szemunk talalkozott, vagy az, hogy megnezett, hogy emberszamba vett !
3. Az utcan, a kampuszokon nem latni kezenfogva jaro parokat (ha megis, akkor azok mexikoiak). Szegyenlik a gyengedseg megnyilvanulasait, vagy nem is kepesek ra? Ugyanakkor a szex nem tabu.

Felreertes ne essek, en most nem szapulni akarom az amerikaiakat. Olyanok amilyenek. Mi sem vagyunk tokeletesek. Csak a temaban kifejezett frusztraciomon probalok segiteni a magam modjan.
.