Na, lássuk, mihez is szeretnék hozzászólni...
Kazonok: tervezgetni lehet az egész kvadráns uralását, azzal nincs is semmi baj.
Ha jól tudom, a borg, mikor találkozott a kazonokkal, lekicsinylő mosoly kíséretében hagyta ott őket, mondván, ezeket még asszimiálni sem érdemes (asszem ezt Seven mondja valamikor).
A 'fejletlen' kazonok azért jelentenek némi harci potenciált, a több mint két kilométer (asszem) hosszú Predator-jaikkal (nyers tűzerőben hozzájuk képest a Voyager sehol sincs, de nyilván még komolyabb Föderációs hajók se), meg a teljes társadalmat átitató harci szellemmel (kiképzőbolygók, a férfiak/fiúk katonai kiképzése fiatalon megkezdődik, csak az lesz teljes jogú férfi, aki megölt egy ellenfelet csatában). A legnagyobb bajuk az, hogy a klánok inkább egymást tépik, és ezzel az istennek se akarnak felhagyni.
Janeway eleinte nagyon nem akar háborúzni, inkább kivár, hátha mégse lesz lövöldözés, annak ellenére, hogy a kazonok hamar bebizonyítják, náluk nincs esély békés megoldásra, de Janeway csak makacsul ragaszkodik a Föderációs eszmékhez. Aztán később ő is rájön, hogy így nem fog menni a dolog.
A kazonoknak végül el kellett maradniuk, hiszen a Voyager közben megy hazafelé, de nagyon, és a kazonok egy idő után hátramaradnak, nem vándorolhat egy egész faj a Voyager nyomában (a hirogenekről inkább elképzelhető volna, hogy a Voyager nyomában testületileg elkirándulnak az Alfa Kvadránsba, elvégre nincsenek bolygóik, nomádok, és a mentalitásukba is jól beleillene a dolog). Valóban ki kellett tölteni valamivel az első két évadot, miért ne lehettek volna a kazonok? Szerintem annyira ők is megállták a helyüket a sorozat történetét tekintve, mint bárki más. A jelenlétük a pilot továbbvitele volt, és addig tartott, ameddig (nagyjából) indokolt volt a jelenlétük.
Gondviselő(k): a Gondviselők nem a Delta Kvadráns 'tartozékai', legjobb tudomásom szerint egy másik galaxisból jöttek ide körülnézni, csak aztán, mikor vizsgálódás közben kicsit kinyírták az Ocampa ökoszisztémáját, kénytelenek voltak itt maradni. (Hmm... Lehet, hogy egy spoiler volt? Az ilyen globális információknál már nem tudom megmondani, melyik epizódból is származnak)
Krenimek (SPOILER): a krenimek a Year of Hell végére megszelídülnek, illetve az agresszív krenim-verzió soha nem létezetté változik az időhajó pusztulásával.
Kb ennyi...