Először Fineasnak (38): gyónás
A róm.kat.-ok az igehirdetést/prédikációt nem tekintik a mise szerves részének. Nem is az. Soxor nincs is. Amit reformátusként én is értelmetlennek tartok. Ezért zajlik a gyónás a szertartás közben (is). Ha megfigyeled áldozás előtt befejezik, mivel az áldozást tekintik a mise legfontosabb részének.
Kérdésem: melyik a "másik két történelmi egyház"?
Iván Gábornak
Na csak beugrottunk egy pillanatra, idepöccintettük ezt az öt pontos -enyhénszólva- szubjektív véleményhalmazt, aztán el?
1. Ezek szerint minden katólikus gondolkozó a sárban tiporog? Vagy nem gondolkodik? Sőt ha jól értem a rómkat egyház még a nem e felelkezetű gondolkodókat is tiporja?
2. A te adóforintjaidból mennyit költ el?
Mellesleg nem lenne rossz, ha ma is csak a tizedet, meg a kilencedet kellene fizetnünk. (melyiket kinek fizették, mármint ha a földesurakat is belekeverjük?) Bár hülyeséget írok, hisz ez nem is fröcskölődés, ezt te pozitívumként hoztad fel: jól el tudják. Tehát nem rosszul.
3. Hát, hogy ellenségeskedést és félelmet kelt? Ezt nagyon titkolhatják, mert nem ismerek egyetlen olyan kat-t (nem olyat aki csak annak vallja magát) aki gyűlölne, vagy akitől félnem kellene. De az is lehet, hogy csak úgy intézményesítetten keltenek félelmet, meg gyűlölködnek.
4. Szegény pszichésen manipulált hívők! Ugye te mielőtt bármit is elolvasol, megnézel tisztázod a szerző felekezeti hovatartozását is. Merhogy egy manipulálttól már mégse...
5. Na ezt a pontot nem tudom hovátenni! Már megin jön a keresztény (reformátusoknak: keresztyén -ez a helyes :o) )kurzus? Emigrálni, de gyorsan!