Na, akkor téma:)) Most, hogy újra lement pár kazonos epizód a Viasaton, feltenném a kérdést, ti vajon hogy vélekedtek erről:
Előre szólnék, hogy aki még nem látta a sorozatot, SPOILER-rel találkozhat!!! Mégis bátorkodom ezt beírni a fórumba, mivel a Viasaton már az első 2,5 évad:) ismétlése megy, tehát elég sokan láthatták…
Ugyebár itt vannak ezek a 'gonosz' kazonok. Állandóan csak a Voyager és technológiájának megszerzésére törekednek, sőt, Cullah az egész kvadránst szeretné birtokolni. Ráadásul két legénységi tag is átpártolt.
De kérdem én: hogy lehet az, hogy egy fejletlen faj képes 2 évadon keresztül akadályozni a Voy útját? Vajon mekkora esélye lett volt a kazonoknak az egész kvadráns uralására? Kik is élnek a deltában? A borg, a hirogenek, a krenimek… És ekkor még alig említettem brutálisabb fajokat… A kazonok nem rendelkeznek transzporterrel - elég nagy hátrány. Tudom, a trekben sohasem az határozta meg egy faj fejlettségét, hogy volt-e transzportertechnológiájuk vagy sem, de valahogy a TNG és DS9 történetek után az a kép élt bennem, hogy egy kellően fejlett (mely akár erős ellenfél is lehet) faj birtokában van ennek a tudásnak. A kazonok azonban sohasem voltak erősek. Mégis legyőzik a Voyagert, még ha csak ideiglenesen is. Nade hogyan? Janeway abszolút nem áll a helyzet magaslatán, általában már szétlőtték a hajóját, amint kiadja az első tűzparancsot… Viszont a Voy későbbi epizódjaiban megismerhetjük action-Kate-et, szóval valahogy nem áll össze a kép… (Persze erre lehet azt mondani, hogy Janeway 'megedződik' a Delta-kvadránsban.:)) Nem akarok belemélyedni Janeway balfogásaiba, mindenesetre nálam előkelő helyet foglal el, mikor _görbületi_ sebességen fézerrel tüzel. Hát gratula…
…Az íróknak! Mert ezt bizony a készítők szúrták el. Az ugyan dicséretes, hogy a kazon-vonal egy kis összefüggőséget biztosít az epizódok közt, de én a 2. évad végefelé már inkább unalmasnak, mintsem jó dolognak tartottam ezt a fajta story-line-t. De vajon miért döntöttek az írok amellett, hogy a kazonoknak szerepelniük kell? Bennem egyetlen válasz fogalmazódik meg: valamivel ki akarták tölteni az első két szezont… És ekkor rögtön ellentmondásba kerülök magammal, hiszen a 3-4-5. évad ragyogóan megvolt kazonok nélkül is, sőt, szerintem a sorozat csúcsa ez a három szezon.
Kíváncsi vagyok a fórumlátogatók véleményére a kazon témával kapcsolatban. Titeket is idegesítettek, vagy van, aki jó ötletnek tartja, hogy ilyen sokáig szerepeltették őket?