rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2554
etwg írta:

> de van már némi tapasztalatom ebben a témában is,

Nekem nincs, de járatom és olvasom a német c't Magazint (nem akármi, 300-400 oldal 2 hetenként!). Ott rendszeresen megjelennek cikkek a web-joggal kapcsolatban. Ha nem nagyon jogi nyelven vannak írva, elolvasom ôket.

> Ha ez nincs bejelentve, akkor megmarad az ember
> szerzönek csak éppen nincsenek védve a jogai.

Te, én ezt nem hiszem.

> igy tehát az olyan oldalakon ahol nem szerepel a copyright szimbolum

Hát épp ez az. Szerintem a védettség mindenképpen megvan, a szimbólum, amit én is ráteszek a képeimre, csak amolyan emlékeztetô.

> A másik dolog meg, miért kellene valamit levédeni, ha nincs
> belöle amugysem jövedelem.

Na ez egyáltalán nem biztos. Én például ideges lennék, ha a börzén valaki árulná a képeimet, amiket az Internetrôl szedett le.

> Gyakorlatilag a modellépitéshez is valami engedély kellene,

Persze. Talán hallottad, hogy Maerklin fizet az Accor-nak (a Pannonia Hotels meg a Formula 1/Etap szállodalánc tulajdonosa) az Orient expresszen levô Wagons Lits (c) címer használatáért. Ugyanis beperelték ôket.

> Söt lehet, hogy az sincs rendben, ha felteszel egy barnalé
> reklámot a jolmenö gyorsétkezde mellé a terepasztalra

Így van. Csak szerencsére a legtöbb cég ezt pozitív reklámnak fogja fel, és valójában még örül is neki. De pl. talán hallottad, hogy Amerikában nincs a piacon sem New York-i metrokocsi modellje, sem pedig a Busch cég rendôrautó-modelljeit nem árulják a New York-i rendôrség feliratával, mert New York városa nem járul hozzá semmi ilyesmihez.

Előzmény: etwg (2547)