rezgaras Creative Commons License 2001.02.01 0 0 2543
pg54 írta:

> Milyen jogi előírások és illemszabályok vannak az ilyen
> képek felvitelével kapcsolatosan?

A magyar elôírásokat nem ismerem, dehát tudjuk, kishazánkban mindenki azt csinál, amit akar.

A nemzetközi copyright szerint a Te általad készített képeknek te magad vagy a tulajdonosa és azt csinálsz velük, amit akarsz. A lefényképezett személy, vagy valaki tulajdonát képezô tárgy tulajdonosa csak akkor tiltakozhat, ha ezzel a személyiségi jogait sérted. Ez nehezen elképzelhetô egy modell esetében. De pl. ha rossz nevet adsz meg, mint készítôt, akkor kérhet helyreigazítást - ez már személyiségi jog!

Az amerikai copyright szerint a jogaidat eladhatod, és azután természetesen az új tulajdonos rendelkezik velük teljesen ugyanígy, mintha ô csinálta volna. Ez fényképek esetében általában azt jelenti, hogy nála kell legyen az eredeti negatív vagy diapozitív.

Az európai jog szerint a szerzôi jog személyhez kötôdik ugyanúgy, mint a neved, vagy a kinézeted, tehát nem lehet eladni. El lehet viszont adni a felhasználási jogokat, ami az esetek többségében ugyanazzal az eredménnyel jár, mint az amerikai jogban a szerzöi jog eladása.

A szerzôi jog (tudomásom szerint, pillanatnyilag) a szerzô halála után 60 évig érvényes. Azaz pl. a Fialovits fotókat nem szabad ellopni, de szerintem az elsô világháború elôtt készített fotókat ráteheted a weblapodra, mert a készítôjük már több. mint 60 éve meghalt. Persze ha jelentkezik valaki, hogy a papája készítette, de csak 20 éve halt meg, akkor jobb csendben maradni és a képeket levenni a hálóról.

Egy kényesebb pont. Elvileg nem védi a copyright az olyan anyagokat, amit reklám- vagy ismeretterjesztô kiadványban jelentettek meg. Ez alapján pl. szerintem a MÁVAG gyári fotókat sem védik. Tehát a híres V63-as képe, ami az eredeti kék festéssel mutatja, nem védett (fel is tették már sokan a hálóra). De errôl persze lehet vitatkozni.

A weben lévô képek kérdése igen érdekes. Többen hivatkoztak már arra, hogy azokat közfogyasztásra szánták, ezért nem védettek. Én azonban nem hiszem, hogy így van. Azonban senki nem akadályozhatja meg, hogy a weben lévö cikkére, képére bárki linket tegyen. Hiszen ezért rakta oda. Persze itt is kivételt képez, ha negatív hivatkozásként teszik rá a linket ("...és megnézhetsz egy pocsék ronda modellt ITT"). Ekkor ez kimerítheti a hitelrontás fogalmát, és éppúgy perelhetô, mint bármi más hitelrontás.

Még valami. Nem vagyok jogász, ezért az itt leírtakért SEMMI felelôsséget nem vállalok. Aki jobban tudja, írja le.

Előzmény: pg54 (2531)