Elnézést a régi témáért, de nem voltam Web-közelben.
vsanci írta:
> Egy pár napig nem olvastam a topicot és elszörnyedve
> láttam, elszabadult a pokol!!
Na az azért nem. Ez nagyon is része az ilyen Newsgroup-oknak. És még nagyon messze van attól, ami mondjuk egy igazán rossz Newsgroup kebelében rendszeresen meg szokot történni, és a szép angol neve az, hogy "flame-war". "Flame" nemcsak lángot jelent, hanem (az Országh szótár szerint) szenvedélyt is. Nos ilyesmi történik, ha egyes hozzászólókat elkap a szenvedély. De ezen túl lehet esni, baj csak akkor van, ha a lista hozzászólásainak többsége ezzel lesz kapcsolatos. Ilyen történt a múlt hónapban a német de.rec.modelle.bahn listán is, ahol a hozzászólások többsége a Maerklin hívôk és a NEM hívôk közötti személyeskedö izélgetés témájában jelent meg.
> Itt a VASÚTMODELLEZÉSRŐL kell ill. kellene írni, a
> fiatalokat felkarolni, infóval ellátni, akár 1000 szer is,
Nagyon egyetértek, bár az is igaz, hogy erre nem mindig van hajlandóság. A Usenet-Newsgroup-okban az a szokás, hogy valaki, aki a listát legjobban a magáénak érzi, rendszeresen, leggyakrabban havonta egyszer megjelentet egy kiterjedt szöveget, ami leírja a lista célját, szándékait és más hasznos információkat. Ezek között a legfontosabb, hogy megírja, hol lehet megtalálni a lista FAQ-ját, a "leggyakrabban feltett kérdéseket", és az arra adott válaszokat. Nem tudom, van-e nekünk ilyen. Ha nincs, meg kellen próbálni összeállítani, és mondjuk Vsanci webzinjére, és/vagy máshova letenni. A FAQ-k jelentékeny hányada a kezdôknek adott tanácsokból áll. A havonta megjelenô ismertetés (ami mindig ugyanaz, tehát csak egyszer kell megírni) pedig odairányítja a kezdöket, és így már az alapvetô tudással felvértezve szállhatnak bele az itteni csevegésbe.