Mióta elindult a topic azóta olvasom. Soha egyetlen egyszer sem szóltam hozzá. Pusztán olvastam. Ezentúl sem fogok hozzászólni, mert nem szeretnék senkit sem megbántani, vagy a kedvencét szidni. (Én sem szeretem ha az enyémet szidják.) De most az egyszer leírom a szubjektív véleményemet:
Imádtam a Csillagok háborúját (most is). Többszázszor láttam a moziban annak idején a három részt. Képeket vettem és még 3 éve is tele volt a lakásom lépegetőkkel a Falconnal és egyéb repülő és kevésbé repülő szerkezetekkel. Mivel iskolatársam volt az akkori filmforgalmazó egyik fejesének a fia, az ő lakásukon zseblámpán átvilágítva néztem meg a Jedi visszatér első pár percét a filmszalagon hetekkel a bemutató előtt. Nem mondanám, hogy izgalmas volt :-) Tele vagyok itthon Geroge Lucas és Steven Spielberg önéletrajzokkal sőt évekkel ezelőtt magam is csináltam Csillagok háborúja homepaget az akkor fellelhető információkból. De. Az akkori kezdő és minden elismerést megérdemlő fiatal ambíciózus rendező-gyártásvezető már a múlté. Ha valaki összehasonlítja Spielberg és Lucas pályafutását az jól látja a különbséget. Spielberg alázatos ember maradt aki még mindig a közönségért él. "Csak" egy rendező akinek az a dolga, hogy elmondja amit akar a maga lehetőségeivel élve. Nyilvánvalóan üzletember ő is, de ezt egy percig sem érezteti a közönséggel, hiszen pont őértük teszi amit tesz. Vissza Lucashoz. Az érdemei elvitathatatlanok. Skywalker Sound, Tomlinson Hollmans eXperiments (THX), Industrial Light and Magic stb. De mindeközben olyan távol került a közönségtől, hogy elfelejtette mi az alázat. Mikor megjelent az Episode I. természetesen megnéztem (ez az enyhébb megfogalmazása, én is percenként lestem minden új fotót, előzetest stb). Próbáltam összefoglalni magamban, hogy milyen volt. Elszörnyedve vettem észre, hogy affelé tendálok, hogy egyszerűen rossz film volt. Megnéztem többször próbálva elűzni a lappangó gonoszt, de az egyre inkább erőt vett rajtam. És aztán szép lassan megvilágosodtam. Láttam magam egy marketinggépezet kezeiben akik remekül felhasználták fiatalságom "ártatlanságát" és becsukva tartotta a szemem olyan dolgok előtt amelyeket máskor már az elején kiszimatolok. Azóta nem nézem sem az új képeket nem várom lázasan az újabb előzeteseket és már meg sem lepődtem mikor egy éve egy hangyányi cikkből értesülök, hogy Lucas digitális filmvetítőgép gyártó üzemet avatott amerikában mellyel egyedüli és kizárólagos jogot szerzett a hasonló gépek gyártásában és rá 3 hónappal nagy zsivajjal bejelenti a Lucasfilm, hogy az Episode II-t teljesen digitális nyersanyagra forgatják és csak digitális mizikban, digitális vetítőgépekkel lesz majd látható. Mint írtam nem lepődtem meg csak kérdeztem magamtól, hol van az a fiatal George Lucas akinek mindene a film volt, aki meg akarta mutatni, hogy nem csak sztárokkal nagy költségvetéssel lehet jó mozit csinálni? És vajon meddig menetelhet még az a George Lucas aki bábszinházat mutogat és miközben mindenféle hókusz-pókuszokkal ámulatba ejt ellopja a pénztárcánkat. Sőt ennél többet: az illúziónkat.
Bocsi ha hosszú voltam: Simon Templar