CsilladaKilla
2001.01.25
|
|
0 0
2426
|
Tovabb fuzve az elozo gondolatomat... Az amerikai oktatas mas mint a magyar. Nem tenyeket akarnak a gyerekek fejebe verni, hanem inkabb szemelyiseget fejlesztenek es problemamegoldo keszseget. Sokkal lazabban kezdik az altalanost, jatekosabban es aztan egyre kemenyebb lesz. Az otodikes fiam olyan szinten tanult a vilagegyetemrol hogy egy csomo hazifeladatat csak kulonbozo konytvarbol kivett referencia konyvekkel tudtuk megoldani. Az europai foldrajz es tortenelem egyenlore hianyzik, viszont csak amit en megtanultam az indianokrol, kulonos tekintettel az Aztekokra, Mayakra es Inkakra... hat mindezt szegyenszemre en eddig nem tudtam! Lehet hogy nem tanultak meg meg az europai fovarosokat, viszont minden amcsi allamnak a fovarosat kivulrol kell tudniuk. Most mar en is tudom! :-)
A gimnazium annyira fakultativ, hogy itt tud elvalni a bunkoja az eszesetol. Ennek az a hatranya, hogy akiben magatol vagy a csalad altal nincs meg az indittatas, az konnyen el tud lebecolni kulonosebb tudas megszerzese nelkul, dehat megint csak alljon meg a menet. nekem otthon ket unkatesom van: az egyik szakkozepiskolat vegzett a masik szakmunkas kepzot. Egyikkel sem tudok leulni es magasroptu tarsalgast folytatni politikarol vagy irodalomrol. A lanyom viszont olyan targyakat valasztott a gimiben aminek jo resze nemcsak hogy egyetemi szintu volt, de itt is tartottak a helyi egyetemen. Ennek kovetkezteben elsoeves egyetemista koraban megnyert egy kutato-osztondijat es tavaly majusban Washingtonban toltott ket hetet ahol kulonbozo kepviseloket interjuvolt, aztan ebbol irt egy tanulmanyt, amit majd egy konferencian prezentalni fognak egy professzorral kozosen. Pedig a lanyom nem csodagyerek, nem fantasztikusan okos, soha nem jart maganiskolaba...
Ezzel csak azt akartam mondani hogy itt is meg lehet talalni a kulturat, a tudast. Lehet hogy nem az europai mercevel mertet... de miert kene mindent europai mercevel merni? |
|