ligu Creative Commons License 2001.01.22 0 0 206
Sziasztok !

Végigolvastam az egést fórum anyagát, és azért írok, mert szerintem nem esett szó, vagy nem elég szó esett az általam fontosnak tartott kérdésekről, arról, hogy mi is az igazi lényege a NM-nek.
Hogy jobban érthető legyen, saját "történetemet" írom le először, utána pedig annak fényében fejteném ki a lényeges gondolatokat.
Először 1992 nyarán, az érettségi után kerültem kapcsolatba a NM-el Győrben, az egyik osztálytársam révén, akinél házi marketingterv bemutató volt, és engem is meghívott. A szponzor egy pécsi illetőségű kerámikus művész volt. Persze egyből tetszett a dolog, 18 éves fejjel egyből bele is vágtam. A nő persze visszament Pécsre, egyedül maradtam, eladtam pár terméket, de a környezetemből senkit nem érdekelt a dolog, mindenki hülyének nézett. Nem is ez okozott gondot, mivel én voltam az iskola legjobb tanulója ( alsó középosztálybeli család, elvált szülők, anyu mindig azt mondta, tanulj fiam, akkor lesz belőled valaki, kyosaki könyvet olvasók előnyben :-) ) emiatt nyaggattak is eleget, ezért idejekorán kifejlődött bennem a védekező mechanizmus, tudniillik leszartam az ilyen piszkoskodó embereket. Aztán ősszel elkerültem Budapestre, egyetemre, így teljesen hamvába halt a dolog. Az egyetem egy darabig király volt, távol a családi otthontól a syabadság, fizikus szakra jártam, jól tanultam, sok ösztöndíjat kaptam, jól éltem. Aztán kezdett begyűrűzni a rendszerváltás miatti gazdasági visszaesés, el kellett kezdenem dolgozni. Tanítottam, interaktív tudományos játszóházban dolgoztam, az egyetemen, a hallagatói önkormányzatnál dolgoztam. Rájöttem, hogy a fizika nem fog beválni, váltottam informatikára, mivel középiskolában is ilyen szakra jártam, és az is érdekelt, és követtem is a fejlődést folyamatosan. Hiába volt meg a tudásom, senki nem akart alkalmazni mellékállásban és diploma nélkül... Amíg végre láttam egy hirdetést az újságban "jól jövedelmező, mellékállású munkára keresünk embereket, előképzettség nem feltétel, szakmai továbbképzés" stb... Na, fel hívtam, elhívtak, önéletrajz, meghallgatás, közben nagy hallgatás arról, mi is a munka, menjek el az eligazításra. Na, ez volt az Infó Centrum, ha még emlékszik valaki erre, és újra az Amway. Itt már volt N21, könyvek, kazetták, stb. Persze az egyetemista ismerőseimet szintén nem érdekelte a dolog, hülyének néztek. Pár terméket eladtam erre-arra, aztán szép lassan elment a kedvem, a szponzorok sem nagyon foglalkoztak vele, hogy lelkesítsenek. Így aztán megint abbamaradt a dolog. Újabb munkakeresés, egy informatikai cég alkalmazott, persze bagóért, és ráadásul olyan pofátlanok voltak, hogz még azt sem titkolták, hogy a munkámat 10-20-szoros áron adják el. Na ekkor döntöttem el, hogy inkább egyéni vállakozó leszek, szerződéssel dolgozom, saját magam által megszabott vagy kialkudott pénzért, főnök nélkül. Így is lett, közben megkeresett a volt szponzorom egy másik, ingatlan vásárlói klub vállalkozással, az is NM szisztémával értékesített. Tetszett, belekezdtem, de ahogy jobban beleláttam, rájöttem, hogy nagyon kockázatos a dolog, annak ellenére, hogy elvileg nincs buktatója, így kiszálltam. Dolgoztam tovább programozóként, egyetem, polgári szolgálat, megismerkedtem életem párjával, eljegyzés, összeköltöztünk. Közben az egyik cég, akinek dolgoztam, rávett, hogy dolgozzyk bent náluk. Ugyan papíron vállalkozó maradtam, de valójában főnököm lett és ugyanmolyan "bérrabszolga" lettem, mint a nagy átlag. Múlt nyáron befejeztem az egyetemet, megnősültem és elkezdtem teljes munkaidőben dolgozni. Na, ekkor kezdődött a mókuskerék... Úgy kifacsartak, mint egy rongyot. Átlagosan het 50-60 órát dolgoztam, a vasárnap is munkanapnak számított... Korán mentem, későn jöttem haza. Igaz, nagyon jól megfizettek, de viszont munka után, fáradtan nem sok mindenhez volt már kedvem, és energiám, és kezdett elegem lenni a dologból. Az esküvőn a feleségem egyik rokona kezembe nyomott egy névjegykártyát, hogy internet bevásárlóközpont. Nászút után felhívtam, megkérdeztem, mi ez, elhívott egy Nyílt Elektronikus Kereskedelmi Tájékoztatóra, na megint az Amway-be csöppentem... Nászajándékként felajánlotta a regisztrációt. Erre elgondolkoztunk a dolgon feleségemmel, kicsit jobban utánanéztem a dolgoknak, és rájöttem, hogy ebbe most tényleg érdemes belevágni, azt is leírom, hogy miért:
-A munkám miatt folyamatosan figyelem az informatikai híreket, és lehet tudni, hogy az USA-ban az internetes kereskedelem már robbanásszerű fejlődésben van, viszont Európában még nem kezdődött meg ez a gyors fejlődés, hanem ezután fog kezdeni. Ez azt jelenti, hogy jó helyen vagyunk, a jó időben, a trend adja magát, nosza használjuk ki!
-Nincs szükség nagy költségű technológiai és infrastruktúra beruházásra, hiszen ezt biztosítja számunkra az Amway és az Amtel, adaptálva A Quickstar rendszert kishazánkba. Olyan konstrukció ez, ami jó mindenkinek(gyártó, kereskedő, eladó), csak a hagyományos kereskedelemnek és reklámiparnak nem... Ennek részletesebb kifejtését lásd a topic korábbi hozzászólásaiban és a Chip magazin októberi számában...
-Bő termékskála: 600 exkluzív Amway-termék, csúcsminőségben, garanciával, 120.000 más termék, mindenféle kategóriából. Ezek közül kiemelném az élelmiszert, ami mindig a legjobb üzlet, mert erre folyamatosan költenek az emberek! Az Amway termékért PÉ jár, a Pontplaza termékért pontplazas pont. Figyelem, legújabb hír: pár hónapon belül a Pontplaza pontokat Amway PÉ-re lehet majd váltani, és ez egy óriási plusz jövedelemhez fogja juttatni a forgalmazókat!
-A vezetők vérprofik lettek. Nincsen lámázás, erőszakos beszervezés, mint a kezdeti időszakokban. A kezdetekben beözönlő sok szálhámos meg dilettáns eltünt, kihullott a férgese, csak az igazán profik maradtak benn. Sokkal letisztultabb az egész, a képzési rendszer és az üzletépítő eszközök sokkal profibbá váltak. Az egész kinőtt már a gyerekkorából! Sőt, azt állítom, hogy most sokkal könyebb az üzletet építeni, mint korábban! És ez pont azért van, mert a vezetők sokkal profibb segítséget tudnak nyújtani, mint régebben. Ezt én a saját bőrömön tapasztaltam, a korábbi két esetem fényében. Most biztos van, aki úgy gondolja, hogy ugyan már, nem érdemes már ezzel foglalkozni, leszerepelt a dolog mert már mindenki csinálja, ( a topicban is voltak ilyen hangok...), pedig nem így van. Az internet által megújult, kiszélesedtek a lehetőségek, új perspektívák nyiltak. Sőt, aki korábban próbálkozott már, mint én is, annak most sokkal könnyebb dolga van, mert ismeri a rendszert, viszont sokkal jobb képzésben részesül, minőségi segítséget kap a szponzoroktól. Ez személyes tapasztalat. Ha nem változott volna ilyen sokat a rendszer pozitív irányba, ha maradt volna a 1997-es hozzáállás, akkor nem kezdtem volna bele újra.

dejó, a lehető legjobbkor kezdtél bele új vállalkozásodba! Yag, Te meg úgyis tisztában vagy ezzel úgy vettem észre....

A legfontosabb pedig az, hogy rájöttem a dolog lényegére, értelmére! Azért is írtam le, hogyan történtek a dolgok, velem, mert ennek fényében könnyebb megérteni a lényeget. Nos, a lényeg az, hogy elegem lett az egészből, a sok hajtásból, ami kilátástalan, abból, hogy nincs időm semmire, ki akarok törni jelenlegi életemből, helyzetemből, és ez itt egy LEHETŐSÉG a kitörésre!!!! Ezt csak az tudja megérteni, aki szintén hasonló dolgokon ment keresztül, szintén elege lett a dolgokból, szintén keresi a lehetőséget, hogy lehetne változtatni! Az olyan ember, aki meg van elégedve a helyzetével, nem fogja ezt soha megérteni, és csak lefikáz majd, hogy "mosószerügynök", meg "bukott ügy" stb. De igazából az emberek nagy része kényszerhelyzetben van, nincs megelégedve az életével, csak elhiteti magával, hogy neki így is jó, és inkább tűr és lemond a dolgokról, ahelyett, hogy tenne valamit. Kifogásokat keres, problémázik. Aki pedig a kifogásokat keresi és nem a megoldásokat a problémákra, aki nem áll fel újra, ha elesik, annak nem fog semmi jól sikerülni az életében, többek között a NM sem! Az ilyen emberek örökké ott fognak poshadni a pocsojában, eltengetik az életüket annélkül, hogy igazán boldogok lennének. Én nem akarok ilyen életet élni! Én azt szeretném, hogy azzal tölthessem az időmat, amivel szeretném: szeretteimmel, művelődéssel, kikapcsolódással, olyasmivel foglalkozni, amit azért csinálsz, mert szereted csinálni, és nem a pénz miatt. Mivel tanár vagyok, szeretnék pl. tanítani az iskolában, de kinek van kedve havi nettó 30ezerért ott rohadni? Nem! Napi 1-2 óra az üzlettel, minden nap, kitartóan, nem problémázva, kifogásokat keresve, és megvan a jó megélehtéshez szükséges pénz, valamint temérdek szabadidő. Akkor aztán taníhatok, nem a pénzért, hanem kedvtelésből, vagy hogy másokon segítsek! És ha ez a cél, a boldogságom, akkor az a lényeg, hogy ez itt egy LEHETŐSÉG, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet. Nem az a lényeg, hogy mennyibe kerül egy adag ruha kimosása, vagy egy fogmosás! A lehetőség a lényeg, ami ott van minden ember kezében. Van aki él vele, van aki nem! Lehetőséged van kiemelkedni a "bérrabszolga" sorsból, a szürke hétköznapokból, a szürke embertömegből, a sok negativitásból és pesszimizmusból, ami sokunkat körülvesz. Az sem mellékes, hogy minderre olyan módon nyílik lehetőség, hogy nem mások kárára, másokon taposva törekedsz felfelé, hanem másokon segítve, másokat magaddal emelve. Semmi okom nincs szégyenkezni emiatt, nyíltan felvállalom. Hogy miért? Mert én senkit nem szervezek be, agitálok, vagy kényszerítek. Én elmondok pár dolgok gondolatébresztőnek a fentiekből. Aki nem jön rá, hogy ezzel érdemes foglalkozni, azzal én nem foglalkozom. Minek győzködni bárkit is. Ha nem jön rá magától, nem lesz hajtóereje, aztán ette a fene az egészet. A termékek miatt sincs szégyellnivalóm. Nem bóvlit árulok, hanem minőséget, garanciával, sok esetben gazdaságosabbat vagy környezetkímélő, kitüntetett terméket is. A kedvencem a méz+glicerin szappan, 3 darab 1.500 Ft, de nem érdekel, mert ez a legkirályabb. Aki már kipróbálta, tudja hogy miért, és újra meg újra használni fogja! Nem véletlen, hogy karácsonykor kifogyott belőle a raktárkészlet! Ha valakinek nem tetszik valami, visszadja mondjuk 2 hónap után a félig üres mosószeres dobozt, és visszakapja a teljes vételárat! Ha nem volna 99% vevő megelégedve a termékkel, már rég csődbe ment volna a cég, mégis már 40 éve virágzik és nő!
Még egy gondolat a lehetőségről! Én alsó középosztályból származom. Mikor volt arra lehetőség a történelemben, hogy egy alsó társadalmi rétegből jövő, vagy akárhonnan jövő személy saját erejéből felemelkedhessen? A magyarság történetében 1990 előtt erre nem volt még elvi lehetőség sem... A rendszerváltás meghozta ugyan az elvi lehetőséget, de pénzt azt nem hozott hozzá... Itt egy olyan lehetőség kínálkozik mindenki előtt, hogy minimális befektetéssel, viszont maximális szorgalommal kitörhet helyzetéből, és ez itt a lényeg az az egész dolog üzenete. Ehhez képest minden más csak technikai részletkérdés. Ha az agyaddal fel bírod fogni ezt, akkor arra is rájössz, hogy a NM egy eszköz arra, hogy elérd a célodat, de nem akármilyen eszköz, egy kitűnő eszköz. Kitartással párosítva verhetetlen eszköz!
A kulcs a problémamegoldásban rejlik. A sikeres, gazdag emberek felkutatják és megoldják a problémákat, a lúzerek menekülnek a problémák elől és nem oldják meg őket. Tipukus példa, hogy valaki nem meri megmondani, hogy itt az amway-ről van szó, vagy egyenesen letagadja... Én kimondottam örülök, ha valaki megkérdezi tőlem, hogy figyelj csak, ez nem az amway? Ez a teszt, hogy erre hogyan reagál valaki, amikor azt mondom, hogy igen. Ha valaki nem hajlandó végighallgatni egy olyan ember véleményét aki benne van és csinálja, hanem az előítéleteire hallgat, azzal úgysem lehet semmire menni, az a lúzer kategória sajnos, ezek azok az emberek, akik saját tapasztalat nélkül kígyót-békát fröcsögnek az egészre. Ellenben, ha az illető értelmes és nyílt, akkor meg fogja hallgatni az én véleményemet, és elemi érdekem, hogy az igazságot mondjam el, mert ha félrebeszélek, az úgyis kiderül előbb-utóbb, és veszett az illető.
Va egyébként még egy típus, aki benne volt, de nem sikerült neki, és azért fikázza az egészet, hogy nehogy kiderüljön, mekkora lamer is valójában ő. Ez remélem tiszta sor, ez egy jó példa volt.
Lehetne sorolni a nagy neveket, aki többször elvesztették egész vagyonukat a pályafutásuk során, és mindig fel tudtak álni, és továbbmenni, újra felépíteni a birodalmukat! Az ilyen embereket aztán fikázza a nép, hogy szélhámosok meg minden, pedig csak jobban használják az eszüket, ennyi az egész. A lényeg az agyunkban van, nem a pénztárcánkban!
Gondolkozzatok el ezen!

Külön szeretném megköszönni Yag-nak, hogy létrehozta a topicot, mert így ez egy csatorna lehet arra, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Üdv:
Ligu