Aarpi
2001.01.20
|
|
0 0
259
|
Szia Keila! Úgy látom, nagyon hasonló gondolataink vannak! A fremen - free man/men asszociáció például már bennem is számtalanszor felötlött! Az arab eredetu dolgokkal kapcsolatban pedig csak arra tudok gondolni, hogy ezek szerint Herbert meghatározó szerepunek érzezte oket a jövo szempontjából, még a távol-keleti kultúráknál is meghatározóbbnak, pedig ok is letettek egyet s mást az asztalra! (Kevés olyan dolog van a Dunében, ami számomra egyértelmuen távol-keletinek tunik. A prána-bindu például egyértelmuen a jógára asszociáltat, de más ilyen dolog nemigen jut eszembe.)
"A Tleilax időnként kimondottan ária-eredetűnek tűnik, az Ix-ről túl kevés szó esik - a technológia alapján talán ők lennének a japán és amerikai hagyományok őrizői?"
Tleilax-szal kapcsolatban ugyanez a véleményem, annyit hadd tegyek talán hozzá, hogy az arab hatás szeintem rajtuk is elég eros. Ix-szel kapcsolatban én inkább úgy fogalmaznék, hogy ok a technokrácia kiteljesítoi, ami viszont a Butleri Dzsihad után egy elég szuk mozgástér (szemben a technika mai térhódításával). Talán az Istencsászárában van arról szó, hogy korlátozva van a technikai fejlodés, ami egy újabb magyarázat lehet. Végül pedig: szerintem Herbert nem a technikai fejlodésrol akart írni. Ha így tette volna, akkor egy "hagyományos" sci-fi lett volna az eredmény. De jó, hogy nem így lett! :))
Ti a Bene Gesseritet hova vezetnétek vissza? Ilyen nok uralta társadalomra a földi történelemben - egy-két indián es óceániai törzset leszámítva - tudomásom szerint még nem volt példa. Várom az ötleteket! |
Előzmény: kelia (258)
|
|