a.mona Creative Commons License 2001.01.09 0 0 133
Sziasztok!
Csak benéztem és éppen beletudok szólni a dilemmába.
Arról beszéltetek, hogy mi lenne a legjobb támogatás. Ez attól függ. Ha dolgoztatok, akkor a GYED, ami csak 2 évig jár, de sokkal magsabb összeg, mint a GYES 3 év alatt összesen. A fzetésedet veszik alapul, a jutalmakat nem számítják bele, sem a pótlékokat.

A GYES sajnos csak 15.350, mivel egyenlő az öregségi nyugdíj minimummal, de elvileg idéntől változtatásokat veszetnek be, de ez az összeg nettóban akkor sem lesz túl sok. Ez akkor jó, ha nem volt munkaviszonyod eddig, mert ez alanyi jogon jár. Feltétele, hogy 1,5 évig nem végezhetsz kereső tevékenységet.
Genetta,Én úgy tudom, hogy minden segély kizárja egymást, ezért kötelező választani a GYED és a GYES közül, nem lehet egymásra halmozni.Legalábbis ilyet még nem hallottam.Ez túl előnyös lenne az állampolgárok számára, úgyhogy biztos kitaláltak ellene valamit!:)

Az anyasági támogatás egy egyszeri támogatás, ezt a GYES vagy GYED mellett mindenki megkapja, aki igényli a szülés után. Ez az öregségi nyugdíj minimum 150%-a, vagyis 23.000 körül lehet, de ez is megváltozik. Feltétele, hogy a terhesség alatt min. 4x meg kell jelenni orvosi vizsgálaton, koraszülött esetén 1x.

A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70%-a.Feltétele, hogy a szülés előtti 2 évben legalább 270 napon át biztosított legyél. Ha a biztosított napok száma nem éri el a 270-et, de a 180-at igen, akkor a napi átlagkereset 60%-a lesz a segély összege. A szülés előtti 180 napi munkabérből számolják ki az átlagot. Ez a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.Ide sem számít bele a kersetbe a prémium és a jutalom.
De ez is kizárásos alapon lehet. A segély a segélyt mindig kizárja, de meg van a választási lehetőséged, hogy az előnyösebbet kapd.

Vigyázzatok magatokra továbbra is!:)
mona