Betis Creative Commons License 2001.01.06 0 0 1986
Sziasztok!

En ma talalkoztam eloszor ezzel a temaval, es valamennyire en is erintett vagyok Amerikaban, mivelhogy most itt vagyok 1 iskolaevre Georgia allamban Atlanta mellett egy kisvarosban.

Sok erdekes dolgot olvastam, volt koztuk sok igazsag, nem igazsag, de a legtobb fel-igazsag volt. Azt azert nem nagyon ertem, hogy emberek hogy tudnak megitelni egy kontinensnyi orszagot 250 millio emberrel, par elitolo mondatban, elegge igazsagtalanul.

Ez egy nagyon osszetett tema, es minden egyes reszet orakig lehetne elemezni, ugyhogy en csak a tapasztalataimat irom le, hatha segitek masoknak akik szeretnenek idejonni tanulni.

En augusztus 8-an erkeztem ugy 40-45 celsius fok lehetett arnyekos reszen, es egy het mulva mar kezdodott is a tanitas. Elegge izgultam elotte, merthat nem ismertem senkit, es raadasul beteg is lettem, igy az elso heten betegen kellett iskolaba jarnom. Hat en errol a harom lepeses tavolsagtartasbol nem sokat erzekeltem, bar ez biztosan az idosebbekre vontakozik, de velem diakok-tanarok mindenki nagyon kedves volt, es mar az elso napokban sikerult ismerosoket szerezzek. A tanitasi szinvonallal kapcsolatban, sokkal konnyebb mint otthon, de nekem peldaul a matek nagyon nehezen ment, csoportot is valtottam, mert teljesen mas dolgokat tanultak mint en addig otthon tanultam, a tanulassal kapcsolatban itt nem a szivatasra megy ki az egesz mint otthon.
A legjobb dolog az iskolaval kapcsolatban, azthiszem egyertelmu a sportorientaltsag, ami az egesz USA-ra jellemzo, ha jo vagy egy sportbol, akarhova mehetsz egyetemre az osztondijaval. Az iskolaban szinte mindenfajta sport kozul valaszthatsz, nem kell fizetni erte, ahogy az iskolaert sem, de mindennek megvan a kulon szezonja. Erts: amerikai foci es softball, futas volt augusztustol oktoberig, aztan kosarlabda, most baseball, europai foci, es birkozas, aztan jon meg a golf, uszas.
En a magam reszerol futottam, es most fog kezdodni a foci amit mar nagyon varok.
Az iskolamban 80%-20% a feherek-feketek aranya, a feherek javara, de rasszizmus egyaltalan nincs, egyszer sem talalkoztam vele, es nekem is vannak fekete haverjaim, akikkel mindenesetre vicces volt hogolyozni.
A gyerekeknek 15 eves kortol lehet jogositvanyuk, rengeteg gyereknek van kocsija, de a jogositvanyhoz szukseges gyakorlati vizsgat nagyon konnyu megcsinalni, es igy eleg sok baleset is szarmazik belole.
Szorakozast tekintve ez az egyik legnagyobb baj, hogy keves a szorakozasi lehetoseg, tehat nagyon sok gyerek kabitoszerezik, a marihuana nagyon el van terjedve.
Mostmar befejezem mert elsore nagyon sokat irtam, es raadasul a kedvenc hokicsapatom is kikapott (Atlanta Thrashers) ha valakit erdekel valami kerdezzen, igyekszem majd valaszolni!
Andris

Mumu: Te tenyleg gyakran jarsz Llundba? En tavaly majusban voltam ott egy hetig, es nagyon elveztem! Te mit csinalsz ott?