BéPé Creative Commons License 2001.01.04 0 0 2204
Megpróbálok valamit hozzátenni én is a dologhoz. Elég sokáig tanulmányoztam már az NMRA-DCC szabványt, ismerem a parancsokat, és a rendszer lényegét, sőt azt is fontolóra vettem, hogy magam építek egyet. A szabvány alapján a mozdony címének lekérdezése sajnos a pályán nem igazán lehetséges, ehhez ugyanis a dekódert programozási módba kell kényszeríteni: RESET üzeneteket kell küldeni, utána lehet kérdezni, és ezt többször meg kell ismételni, mire a helyes címet megtaláljuk. A mozdony válaszideje is növeli a lekérdezési időt, így egy jelző előtt ez nem megoldható.
A LENZ megoldása nekem tetszik, elég logikus, nem igazán van egyszerűbb megoldás.
Ezzel a modullal az összes blokkot lehet vezérelni az egész pályához elég egy darab, mert STOP jelet küld az összes mozdony számára, így ha a jelző előtti szakaszt átkapcsoljuk a modulra, akkor a rajta lévő mozdony megáll. Viszont az elindítással nincs probléma, mert visszakapcsoláskor a mozdony majd megkapja a sínről a vezérlőközpont jelét, amiből újra beállítja magának a megfelelő sebesség infót. A vezérlő ugyanis egymás után felváltva küldi a mozdonyoknak szóló parancsokat folyamatosan, ezért nem kell a rendszernek tudni, hogy melyik mozdony áll éppen azon a szakaszon. A mozdony pedig úgy sem ugrásszerűen fog elindulni, hiszen a dekóderében benne van a gyorsulási idő, igy folyamatosan fogja felvenni a neki beállított sebességet.
A modul egyébként veszi a vezérlőközpont jeleit is, sajnos azt nem tudom, hogy ennek mi az oka, de van egy elképzelésem: figyeli, hogy milyen mozdonyok vannak a pályán, és azoknak a címeire küldi a STOP üzenetet. Ennek az lenne a lényege, hogy a mozdony akkor is a megfelelő irányba álljon, azaz a lámpái ennek megfelelően világítsanak, ugyanis a STOP üzenet (vagyis sebesség=' 0 ') tartalmazza a menetirány adatát is - függetlenül attól, hogy általános, vagy konkrét címhez szól. Tehát, ha egy általános STOP-ot küldünk ki, akkor lehet hogy ennek a menetirány adata ellenkező a mozdonydekóderben lévővel, és ebben az esetben úgy áll meg a gép hogy a hátulján világítanak a lámpák az állás alatt.

Üdv

Előzmény: etwg (2201)