vikilány Creative Commons License 2001.01.03 0 0 205
Haaaaaahhhhhhóóóóóó valaki!!!! Hát úgy kell titeket előrángatni??

Először is Boldog Új Évet Mindenkinek!!!

Másodszor szeretném veletek megosztani, amit ma megtudtam. Szóval, ha valaki külföldön köt házasságot, akkor azt itt Magyarországon anyakönyveztetni kell. Ezt eddig is tudtuk, a lényeg a hogyan-on van. Le kell fordítattni a házassági anyakönyvi kivonatot, hitelesítve (erről azt hiszem már volt szó, a Bajza utcában csinálja az OFFI), aztán a lakóhely szerinti illetékes anyakönyvi hivatalba bevinni, a magyar állampolgár születési anyakönyvi kivonatával együtt. A külföldi féltől nem kell semmi papír. Viszont az anyakönyvezést nem lehet helyben elintézni, mert ahhoz csak az V. kerületi Anyakönyvi Hivatalnak van joga, ha jól tudom, akkor az a Központi Anyakönyvi Hivatal, de nem biztos. Szóval a helyi Anyak.-i Hiv. továbbítja a papírokat és aztán ha visszakapják, akkor lehet értemenni. Azt viszont nem tudom, hogy ez az egész mennyi időt vesz igénybe, mert a helyben elintézhető kivonatok általában azonnal kész vannak. Remélem ez sem hosszabb egy hétnél. Aztán ha megvan a magyar házassági anyakönyvi kivonat, akkor lehet menni új személyit csináltatni, ha valakinek más az asszonyneve, mint a leánykori. És aztán jöhet a többi herce-hurca a TB kártyával, útlevéllel, meg a banki és nyugdíjpénztári cuccal együtt. Hát ennyi. Kicsit azért megrémültem...

Na és hogy vannak az összeköltözött, turbékoló galambocskák???? Vagy már írni sincs időtök???