Pepi Creative Commons License 2000.12.30 0 0 35
Beírok nektek ide egy kis idézetet, ami a már említett könyv elején van, és úgy gondoltam érdemes elolvasnia még azoknak is, akik ismerik a candidát, de azoknak főképp, akik nem.

"Egy 28 éves, rendkívül tehetséges ügyvédnő régóta szenved egy sor panasztól, amelyek egyre erősebbek és mind gyakoribbak. Időközben már veszélyeztetve látja a karrierjét és hivatását, ( kiváló állása van az egyik ismert nagyvállalatnál ), olyan súlyosak a panaszok. Alig kel fel reggelenként, máris úgy érzi magát, mintha nem aludt volna egész éjjel. Ráadásul erős izomfájdalmak gyötrik. Az elmúlt hónapokban folyton hízott, hiszen majdnem csillapíthatatlan vágyat érzett az édesség iránt. De az "édes vigasz" sosem tart soká, csak kis időre feledteti a rosszkedvet. A legszörnyűbb a hüvely és a szeméremajkak erős viszketése, a jóval a menstruáció előtt jelentkező depresszió és vizenyők. Mindehhez időnként erős alhasi görcsök társulnak, a szexuális érdeklődés pedig a nullára csökken.
A fiatal ügyvédnő nőgyógyásza a tüneteket helyileg kezeli, ami azonban csak rövid távon hoz javulást. Utóbbi időben az alhasi panaszokat erős és gyakori fejfájás kíséri. Ezért a nőgyógyász a beteget ideggyógyászhoz küldi, aki teljes kivizsgálást végez, a komputeromográfiát és más speciális viszgálatokat is beleértve. Nem talál semmit. Az idegrendszer normálisan működik.
Nemsokára fájdalmas hasi puffadás és székrekedés tetézi a panaszokat. A széklet rendszertelen és bűzös. A beteg szédül és hányingere van. A nőgyógyász ekkor a belgyógyászhoz utalja, aki megvizsgálja az epehólyagot, gyomor- és vastagbéltükrözést végez, megröntgenzi és megvizsgálja a vékonybelet. Az összes vizsgálati eredmény a normális tartományban van.
Kóros elváltozás nem mutatkozik. A folytonos hüvelyviszketés gyakori vizelési ingert idéz elő, ezért felkérnek egy urológust is. Ő megvizsgálja a veséket és a veseműködést, és hólyagtükrözést végez. Néhányszor kitágítja a húgycsövet is, mert ettől reméli, hogy megszűnik a túl gyakori vizeléis inger: hiába. Végül megszületik az ítélet: pszichomatikus tünetegyüttesről lehet szó. Az orvosok elhatározzák, hogy a beteget pszichés labilitása miatt, pszichoterápiás szakorvoshoz utalják. A részletes kórelőzmény birtokában és egy sor terápiás megbeszélést követően az illető tényleg kimondja: neurózis!
Meg kell hagyni, a pszichoterápiás gondozás hatására a beteg mind az üzleti, mind a magánéletben magabiztossá válik. A pszichiáter tanácsára egy másik nőgyógyászt is felkeres, akinek gazdag tapasztalata van az övéhez hasonló hólyag-, húgycső- és hüvelypanaszok területén. Megbeszélés és vizsgálat után krónikus petevezeték- és egyidejű húgycsőgyulladást állapít meg. Ismét tágítják a húgycsövet, ezen kívül hólyagmosást alkalmaznak. Az orvos méhkürtgyulladás ellen antibiotikumot rendel.
Amikor ezt a fiatal hölgyet 31 éves korában először láttam, könnyes szemmel mesélte el kálváriáját.
- Talán már érett vagyok az idegklinikára? - kérdezte.
Biztosítottam arról, hogy nagyon is érthető a lelkiállapota, miután annyi orvos sem tudott rajta segíteni. Ettől azonban még messze nem "bolond". A részletes vizsgálat a canidasis tipikus tüneteit mutatta: a hüvely, a szeméremajkak és a húgycső gyulladásban, a nyálkahártyák pirosak és erősen viszketnek. A végbéltükrözés is e betegségre utalt. Az alhas nyomásra érzékeny volt, ami a petefészek és a petevezeték krónikus gyulladását jelzi. Az idők folyamán itt olyan kóros elváltozások jöttek létre, amelyek e terület kezelését is szükségessé tették.
Elsőként azt tanácsoltam a hölgynek, hogy hagyja abba a fogamzásgától tabletta szedését és teljesen állítsa át a táplálkozását. Arra kértem, hogy elsősorban a cukor, az édességek, a fehér kenyér és az alkohol fogyasztásáról mondjon le teljesen. Egyelőre nem árultam el neki, hogy már néhány ezerszer végighallgattam az ilyen, vagy hasonló szenvedéstörténeteket. Arról sem ejtettem szót, hogy panaszai hallatán szinte teljesen biztos voltam abban, hogy a szisztémás candiasis ( az egész szervezetre kiterjedő gombás megbetegedés ) krónikus formájáról van szó.
Az alhasi terület jól reagált a "neutrális terápiára", a táplálkozás átállítása, valamint a Nystatin gyógyszerrel végzett terápia után hamarosan megszüntek a hólyagproblémák is. Csökkent a hüvelyfolyás és megszűnt a viszketés. A hölgy 6 hónap alatt leadta a 15 kilós túlsúlyát. A terápia középpontjában azonban a többféle allergia kezelése állt. Ez nagyrészt rejtett volt és csak a tesztek eredményei alapján vált nyilvánvalóvá. A beteg pl. rendkívül érzékeny a háziporra, a háziporatkára, a levegőben lebegő olyan gombafajtákra, mint az Alternaria, de a penészgombákra és különböző tápanyagokra is, különösen a búzára, a tejtermékekre és a cukorra. Mindezeket a problémákat nemcsak diagnosztizálni de kezelni is tudtuk a klinikai ökológia eszközeivel."

Remélem, hogy nem volt unalmas a hosszú történet. És tényleg érdemes ezt a könyvet megszerezni, mert segíthet sokban. Igaz konkrét receptek nincsenek benne a minimum három hónapos diétára, de abban úgy vélem egy szakember tud igazán segíteni. Én most kutatok egy igazi után, mert akinél első körben voltam nem igazán nyerte meg a tetszésemet. Igaz a már említett Nystatin tablettát felírta, ki is váltottam, de használni még nem tudtam, úgy gondolom, hogy előbb megfelelően felkészülök a kúrára.

Jonatán: nagyon sok hasznos dolgot írtál, mint pl. hogy nagyon legyengül a szervezet a kúra alatt. Felhívták már rá a figyelmem, csak valahogy nem vettem komolyan, de most, hogy egy olyan ember szájából (kezéből :) ) hallottam (olvastam), aki már túl volt egyszer rajta, el is hiszem.

Beny-t és Enciánát pedig irigylem a karácsonyi sütimentes kitartásukért! Ha ezt túléltétek szerintem, akkor jöhet bármi :)

Nektek is Boldog Új - és ahogy Enciána írta - Candia mentes Évet kívánok :)

Pepi