MrPete Creative Commons License 2000.12.27 0 0 62
Helló Pancho, :)
Szerintem is van már különbség az angol loser és a magyar lúzer között. Egyébként nekem most a kedvenc szavam (nem használom csak tetszik) , amit hallottam, az a cool->coolness-ről magyarra is áttérő király->királyság szó, amit először nem is értettem, hogy mire mondja a haver. Szóval van, hogy van megfelelő magyar szó, van, hogy nincs, és akkor átvesszük simán és mégis mást jelent.

A kedves kolégákhoz fordulva, úgy érzem székfoglalómból is kiderült, hogy a lúzer-loser dichotómiáját illetve transznacionális vetületeit állítottam vizsgálódásaim középpontjába, és igen nagy örömmel vettem az itteni szakmai fórum létrejöttét. Módszereimet tekintve a strukturalista-funkcionalista talaján állok, de az áttekinthetőség érdekében kénytelen voltam engedményeket tenni pozitivista iskolának is. Sajnos kutatótársaimhoz hasonlóan én is kisérlet-időszakom kezdetén járok, ami minden időmet elveszi, így a publikációim igen visszaesnek ebben az időszakban.

trancsiloz statisztikai munkássága igen nagy hatást fejtett ki kutatásaimra, de úgy érzem a képlet, mely méltán rengette meg a közvéleményt, nem elégséges a lúzerség meghatározására. Ezért kényszerültem a MrPete-trancsiloz-i marker definiálására, amely az eredeti trancsiloz finomítása, és úgy érzem közelebb áll a mindennapi gyakorlathoz. A trancsiloz képlet kiegészítése a MrPete szűrő, amely ha bármely skálaérték 0.8-1 közé esik, akkor automatikusan lúzernek nyilvánítja az illetőt. Kutatócsoportom belső vívódását ecsetelendő, meg kell említenem, hogy munkatársaim egy része szerint ( köztük nem egy igéretes tehetség) további finomításul szükséges lenne a szűrő további árnyalása olyan módon, hogy ha a releváns skálaérték 0.8-1 közé esik, ugyanakkor a hozzátartozó súly kicsi, akkor ez ne legyen kizáró szempont. Őszintén szólva kutatásaimmal ezen küszöbérték létét ki tudtam mutatni, ám korrekt meghatározását jelenlegi eszközeimmel már nem tudtam elvégezni. Így úgy vélem, hogy a tudomány (és technika) mai állása szerint csak az iskolák közötti összefogás vezethet sikerre, amelyhez ez úton is kérem segítségüket.

Az alkalmazott lúzerkutatás úttörőjeként először készítettem lúzer-panelfelvételt egy 200 fős mintában, amelynek tagjait egyedülálló módon nem véletlenszerűen, sem pedig önbevallásos módszerrel választottam ki, hanem ún. körbekérdezéses módszerrel, azaz az illető ismeretségének véleményét alapul véve. Ez az önkényesség egyrészt ugyan támadhatóvá teszi az eredményeket a kardinális szemlélet hívei számára, másrészt igen értékes adatokat termel az ordinális és az orto-liberális iskolák számára, amelyeknek alapító tézise emlékeztetőképpen, köznapi nyelvre fordítva ergyszersmint egyszerűsítve: "az a lúzer, akit annak tartanak"

A kedves kollegákat megkérdezhetem, hogy milyen intézményben kell majd "kísérleteiket" bemutatniuk? Mert mintha Red Squaddal azonos lenne az Alma Mater-ünk. :))