tracy Creative Commons License 2000.12.27 0 0 57
Kedves kollégák!
Bár nagyon izgalmas kísérletem, melyről már szót ejtettem, jelenleg csak előkészületi fázisban van, azonban olthatatlan szeretetem a tudomány iránt arra késztet, hogy még ilyen körülmények között is publikáljak egy picit.

Egy korábbi kérdésre: véleményem szerint Akakij Akakijevics több dimenziós lúzer volt, számomra azonban egyelőre kérdéses, hogy az abszolút lúzerség esetét kimerítette-e.

Az utóbbi időben elburjánzott matematikai megközelítésekről: én a magam részéről és azt hiszem, az egész relativista iskola nevében beszélhetek, ígértesenk tartom a matematikai megközelítéseket, bár iskolánk nem tartozik ezek alkalmazói közé. Mindazonáltal úgy vélem, a matematika megközelítések remekül alkalmazhatók a kísérletek kiértékelésénél, a trendek felvázolásánál, illetve új összefüggések felismerésénél. Természetesen ezekkel a módszerekkel az elmélet alkotás szinte lehetetlen, de véleményem szerint alkalmazói, a nagytiszteletű Banana In Drive és trancsiloz professzorok sem erre szánták. Viszont példamutató kutatómunkájuk példamutató és nyilván nagyobb mennyiségű adat feldolgozása után közismert elméletalkotó képességük sem marad tétlen. Másrészt a matematikai/statisztikai módszerekkel nagyon szép táblázatokat lehet készíteni, ami nem utolsó, ha a lúzerség kutatásához anyagi támogatást akarunk szerezni. Egyszerűen nem késnyszeríthetjük támogatóinkat arra, hogy elovassák prózai fejtegetésünket, különösen, ha, hála a matematikai módszereknek, jól nézegethető táblázatok, mátrixok, illetve számszerűsített mutatók állank rendelkezésre.

A Red Squad professzor által készített mélyinterjú nagyon tanulságos volt, kár, hogy Zs. Imrét ennyire felkavarták az élmények. Ezenkívül az az előnye is megvolt, hogy a konferenciára betévedő laikusok megtapasztalhatták mennyire érdekes, szép, ám ugyanakkor buktatókkal rögös pálya lúzerség-kutatás. És még ha tudnák, hogy ez csak a műhelymunka kezdete, egy ilyen interjú!

Sajnos mostani hozzászólásomban nem sikerült semmivel sem gyarapítanom tudományos ismereteinket, de legalább sikerült közzétennem mindazt, amit mások már tökéletesen kifejtettek előttem, ami azért nem kis teljesítmény, hiszen a szakirodalom alapos tanulmányozását igényelte, nem beszélve a felszólaláshoz óhatatlanul kapcsolódó véleményalkotás fáradságáról...