Ahhoz, hogy Prize Ship-ed legyen kell lennie egy elsőtisztednek (First Mate) (ugyanis ő fogja parancsnokolni az elfoglalt hajót ami a flottádba kerül), és rendelkezned kell annyi emberrel, hogy a minimumm crew meglegyen mindkét hajón. Városokban a hajóácsoknál fent a nyilacskákkal lehet lapozni a flottád hajói közt, amennyiben valaki csak úgy csatlakozott hozzád annak a hajóját nem lehet eladni, csak javítani, de elfoglalt hajót el lehet, és akkor az elsőtiszt visszakerül a staff-ba. Érdemes teljesen megjavítani az eladásra szánt hajót mert az eladási ára a javítási költségnél jobban növekszik. Jó tudni, hogy több elsőtiszted is lehet igy a flottádba komoly hajókat kaphatsz, viszont az elsőtiszt képessége nem ad neked + pontot amíg a másik hajón van, de a bérét fizetni kell, ami első tiszteknél nem kis pénz. Én a magam részéről most adtam el egy elfoglalt Heavy Warship-et kb. 50000-ért, amit én nem is vezethettem volna mert nem voltam olyan szintü. Igy már nem gond kifizetni mondjuk, a havi 2000 pénzért működő master gunneremet :-) a legénységem jelenlegi bére kb 5500 , később kb havi 10-12 ezer lesz , ezt csak prize shipekből lehet fedezni...
Ajánalom az 1.2-es patchet. (seadogs.bethsoft.com)
Az előbbi cimen van egy forum ott valami olyat olvastam, hogy akkor lehet bemenni ellenséges városba ha nincs a környéken 7-es osztályúnál jobb ellenséges hajó. Ha kilövöd öket állítolag be lehet menni. Én modjuk El Caimanoban kétszer voltam már a játék elején, simán bemehettem, nem volt 7-esnél jobb hajó a környéken, viszont egy másiknál kilőttem az egyszál hatos hajót, de ettől függetlenül az erődnél lőttek rám.
Viszon 5000-ért a kalóz szigeten vehetsz a spanyol ügynöktől letter of marque-t és ollé, igaz akkor az angolok fújnak rád (de angol ügynök is van :-)))
Az előbbi forumon olvastam egy srácról akinek valami irdatlan nagy hajója és flottája volt, és azt írta, kezdi fontolgatni, hogy megtámad egy erődöt :-), szóval szerintem class 1 hajó alatt ne is álmodozzon senki arról, hogy nem lesz aprófa egy erődnél.