Törölt nick Creative Commons License 2000.12.18 0 0 1571
Szervusztok !

Rews !
Kérdezted még a horgonyt is. Én ezt mindössze két megközelítésből ismerem órák esetében :
1. Az Ulisse Nardin cégemblémája.
2. Komolyabbra fordítva a szót, a manapság leginkább használatos gátszerkezet, aholis a rugóerő hatására forgó tengelyt csak adott időnként engedi el a szerkezet. Íme:

Na és IWC ! Tehát a köznépi safhauzen az = IWC Schaffhausen , mint a NAGYok egyike.

Sportivo !
A régi Nivrel meglett-e ? Mesélj róla közelebbit !
A fekete számlap eredeti-e ? Merthogy mostanában divat lett idehaza a régi órák tropa számlapját feketével (az mindent takar és régies) felújítani. Már két ilyennel is találkoztam...

A honlapotok átböngészése során pedig oLvAdOzTaM. Bizton számíthattok rendszeres látogatásomra.
A néhány működő link még nem zavaró, a letöltések nekem nem voltak lassúak.
Viszont két kérdés :
A hirdetések rovatban mindenféle óra feldobható-e ?
És az a bizonyos 12 db kedvezményesen eladó óra további 11 darabja milyen ?

Más :

Ha jól látom egyetértettünk az acél tok praktikusságában. És ennyi.
Így aztán, maradjon egyben a téma alapon menjünk tovább az órafejlődés terén ebben az irányban.
Látható, hogy a század vége felé az új anyagok a tokozásban kisebbfajta forradalmat csináltak.
1980-ban az IWC berobbantotta a szakmába (a Porsche Design kronográfban) a titán tokot. Sőt két év múltán a leginkább vízálló, használható óratokot (Ocean 2000, újabban GST Aquatimer) is megalkották ebből az anyagból. Így aztán egy azóta is hömpölygő lavinát indítottak el. Ma tán ez a legkorszerűbb anyag e célra. (Habár a súlya és kinézete alapján felületesen gagyinak is nézhetnénk ...)
Aztán jöttek a különböző kerámiák. Nem tudom, mikor, de az biztos, hogy 1986-ban az IWC ebben is az egyik úttörő volt a cirkónium oxidos tokkal. (1989-ben pedig emlékeim szerint mintha már láttam volna kerámia RADO-t.)
Ez a tokanyag a bitang kemények közé sorolható, csak a további high-tec anyagok tudják felülmúlni.

És még mindig nem merítettük ki a tokok témáját ...

NPZ