vsanci írta:
> Le van megint esve az állam az áraktól.
Nem vagy egyedül.
A Szergej ára német (nem olcsó) modellboltokban 240 Márka. Ez tényleg szemtelenül drága, igaz, a modell elég jó. Átszámítva 34000 Ft, tehát Magyarországon csak valamivel drágább. Hogy ennek mi az oka, azt már nem tudom. Az igaz, hogy a magyar ÁFA 25% a német meg csak 16%, de a német kiskereskedelmi árrés 100% fölött van! Talán a magyar kereskedôk többet akarnak rajta keresni, mint a németek.
Nekem az a véleményem, és ezt már a német Newsgroup-ban is hangoztattam egy párszor, hogy a modellvasút ipar és -kereskedelem ezzel az árpolitikával a saját jövôjét szünteti meg. Ezek a jóemberek még mindig nem jöttek rá, hogy itt nem egymásnak jelentenek konkurrenciát, amit a jól működô kartell-rendszerrel ki lehet vasalni. Nem, az ô konkurrenciájuk a Nintendo, a Playstation és a többi hasonló játék. Csak a felnôtt modellezôknek van annyi pénzük, hogy megvegyék a mai modelleket, de az összes felnôtt modellezô, akit ismerek, játszott vasutakkal gyerekkorában is.
A mai gyerekek nem játszanak modellvasúttal, és így nem is lesz belôlük felnôtt korukra vasútmodellezô. Szvsz ezt hívják rövidlátó üzletpolitikának.
Nagyon szomorú azt látni, hogy Fuggerth, aki 7 évvel ezelôtt még elmagyarázta, hogy ô a magyar piacra gyárt, ennek megfelelô minôségben és árral, szintén erre az útra lépett. Az M41-es már itt-ott 13000-14000 Ft-ba kerül. A Roco legolcsóbb dízelmozdonyát kb. 100 Márkáért lehet megkapni, és szerintem mechanikusan sokkal jobb, mint a Fuggerth modell. Amerikában már ennek a feléért lehet egész jó modelleket kapni.
Tehát úgy tűnik, itt megint egyfajta piacletarolás indult meg, "utánunk az özönvíz" jelszóval.