B. Knox Creative Commons License 2000.12.08 0 0 topiknyitó
Csurka István: Nej György távozzon a Magyar Rádióból! - és a válasz
--------------------------------------------------------------------------------

Budapest, 2000. december 7. (MTI) - Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke, parlamenti frakcióvezetője Nej György újságíró távozását követeli a Magyar Rádióból, mert a riporter nem volt hajlandó interjút készíteni vele az Esti Krónika hétfői műsorában.
Csurka István csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a közszolgálati rádió munkatársa nem engedheti meg magának, hogy ilyen megkülönböztetést tegyen a parlamenti pártok egyikének vezetőjével.
- Ha nem ül le velem beszélgetni, akkor fel kell állnia - fogalmazott az ellenzéki politikus.Csurka István elvárja a Magyar Rádiótól, hogy "az ilyen munkatársaitól szabaduljon meg", mert nézete szerint ez a magatartás az egész politikai életre nézve káros.
A politikus szólt arról, hogy követelésének az Országgyűlés plenáris ülésén is hangot ad majd, valamint tudatja azt az Országos Rádió és Televízió Testülettel, a Magyar Rádió Kuratóriumi Elnökségével és a közszolgálati rádió vezetőivel is.
Hangsúlyozta, hogy nem személyét, hanem a közszolgálatiságot érte sérelem, amikor Nej György műsorvezetőként nem volt hajlandó leülni vele beszélgetni, és az újságíró helyett Vass István Zoltán szerkesztőnek kellett az interjút elkészíteni.
Csurka István tájékoztatása szerint Nej György már 1998. december 30-án sem vállalkozott a riporteri feladatok ellátására, amikor a hat parlamenti párt vezetőivel kellett volna beszélgetnie. A MIÉP elnöke jelezte, hogy akkor Hollós János "ugrott be" Nej György helyére.
- Nem a rádiós újságírók döntik el, hogy ki vezeti az Esti Krónika háttérműsorait, mert minden esetben belső szakmai konzultáció előzi meg a műsorvezető megbízását - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön Hollós János, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője, aki az MTI-nek elmondta: "szomorú vagyok, hogy Csurka István nem a csütörtöki sajtótájékoztató előtt kérdezett meg a tények állásáról, mert akkor elmondhattam volna: gyakori dolog, hogy nem az Esti Krónika vezetője készíti és vezényli le a rádiós háttérműsort is."
- Szó sem lehet arról, hogy valamelyik műsorvezető kedve döntse el a riporterek egy-egy műsorban való szerepvállalását - tette hozzá az Aktuális főszerkesztője. +++

Az MTI hír alapján, cáfolat csak Csurka István második állítására érkezett. De én úgy látom, hogy abszolút tendencia a hírműsorok MIÉP ellenessége, ami elsősorban az elhalgatásban jelentkezik. Az RTL parlamenti háttérműsorát sokáig néztem és a Szabó Lukács botrányig, egyetlen egy miépes képviselő sem szerepelt benne. Mintha 5 frakció működött volna az OGY-ben...
Lehet szeretni vagy nem szeretni a MIÉP-et, de a sajtónak nem lehetősége, hanem KÖTELESSÉGE beszámolni a MIÉP munkájáról, tevékenységéről...
Az Aktuális vendége volt pl. Demszky, de Csurkát a másnapi műsorba sem hívták be...