rezgaras Creative Commons License 2000.12.04 0 0 1901
etwg írta:

> rosszul tudod a Klein ügyet. Igenis nagyon szét váltak,
> annyira, hogy kb. 10 éve még a gyárat (1 volt) átvágták egy
> berlini fallal

Még azt a pletykát hozzáteheted, hogy - ha jól tudom - testvérek, és örökölték a gyárat. Aztán összevesztek az üzletpolitikán, konkrétan azon, hogy inkább minôségi terméket gyártsanak drágán, vagy olcsóbb játékárut. Ezért kettéváltak, és az egyikük ezt gyártja, a másikuk azt.

Ha jól tudom, Kleinbahn csak a saját üzlethálózatán keresztül árul, ilyen üzletek csak Ausztriában vannak, nagyobb városokban. Volt egy bolt Németországban is, ha jól emlélszem Münchenben, de nem tudom, megvan-e még.

Klein a szokásos úton értékesít.. Szerintem nemcsak Németországba exportál, hanem mint a legtöbb gyártó, mindenhová, ahol megveszik. Németországban minden nagyobb modellboltban, az Internetes boltokban is lehet kapni Klein Modellbahn terméket.

Nem tudom, hogy néz ki manapság egy Kleinbahn mozdony, de a régebbiek, amelyekben a csiga egy, a motor tengelyére felcsavart drótból volt, mechanikailag a "szemét" kategóriába esnek. A kerekek régebben pedig egy viszonylag puha fémötvüzetbôl voltak, ami arról volt nevezetes, hogy már 3 méter futás után is annyira koszos lett, hogy a mozdony nem kapott áramot. Szóval, ahogy a németek mondják, "Finger weg" (el a kezekkel) a Kleinbahn termékektôl.

Előzmény: etwg (1898)