Kedves Naiv kollega!
Engedtessek meg nekem, hogy par kerdest fuzzek ehhez a rendkivuli tetteket felsorakoztato irasodhoz! Tehat...
-Jol mukodo koalicio? Meglehet. Legalabb annyira "keves" a surlodas mint az elozo koalicio alatt. A minisztercserek csak akkor negativumok, ha jol mukodo miniszteriumok elerol tortenik elmozditas.
-Tandijmentes felsooktatas? Igen szimpatikus otletnek tartom. Tulajdonkeppen azt sem ertem, hogy a hallgatok miert morcognak ellene. Viszont a hitelgaranciak hattere kicsit kerdeses.
-Alanyi gyes visszaallitasa? Nekem szimpatikus.
-Csaladi potlek iskolabajarashoz kotese? Ez is szimpatikus.
-Csaladi adozas fele lepesek? Errol meg keveset tudni. Varjunk turelemmel!
-Az inflacio visszaszoritasa? Az inflacio eves merteke - a kormany altal prognosztizalt 5-7%-kal szemben - ismet 10% fele kozelit. Ekkora valtozast nem lehet az olajvalsagra fogni. Melyek azok a mas kulonfele okok? A portfolio.hu szerint mar a PM is a hivatalos adatok helyett az emelt adatokkal szamol a koltsegvetes tervezesenel. Ez nem jo. Amator.
-Privatizacios dontesek felulbiralasa? Bovebben?
-Folos koltsegek visszafogasa? Az altalad emlitett dolgok kozul az elso ketto miert felesleges? Okok? A metroepitest - a rendelkezesre allo adatok szerint - a fovarosiak igen jelentos resze tamogatja. Akkor miert felesleges?
-Lakashitelek inditasa? Ez igy igen szep otlet, viszont mivel erosen jovedelemfuggo a hitelkerelem elbiralasa, nem egyertelmuen tamogatja az orszag gazdasagilag fejlettebb es fejletlenebb regioiban meglevo kerelmeket.
-Autopalya-lobbi letorese? Bovebben?
-Autopalya-program inditasa? A kormany miert veszi ki a kozbeszerzesi eljaras hatalya alol az epitkezest? A koltsegcsokkentesi resze meg magyarazhato, de az elbiralas atlathatosaga mar sokkal kevesbe. A dontes nem tamogatja az EU-konform kozbeszerzes megletet. Miert?
-Arvizek hatekony kezelese? Mit ertesz ezalatt?
-A buza- es sertesvalsag helyes kezelese? Miert van valsag? Hiszen a FVM miniszteri beszamoloja szerint az agraragazat olyan csodalatos fejlodesen megy at, hogy az EU-ban is a magyar peldarol beszelnek. Kozben meg a miniszteriumi apparatus szamadatai szerint csokken a mezogazdasag termelekenysege, a kivant kisbirtokosi halozat technologiai hattere elavult, a hitelintezetek vonakodnak fejlesztesi hiteleket adni atgondolt koncepciok nelkuli agrarbefektetesekre, satobbi-satobbi. Miert?
-Aranyosabban funkcionalo media? A kozszolgalatira avagy a kereskedelmire gondolsz? A masodikhoz keves koze van barmelyik kormanynak.
-Kovetkezetes NATO kulpolitika? Jol atvertek a kormanyt a NATO orszagok. Megvartak, amig belepunk es nemsokara ra mar innen indultak a legicsapasok. Meg ugye ragaszkodtunk ahhoz, hogy ne tamadjanak vajdasagi celpontokat ... mi is lett ezzel a keressel?
-Hataronkivuli magyarsag tamogatasa? Valoban hatarozottabb.
-Eroteljes EU-csatlakozasi mozgas = nemzeti erdekek? Akkor talan nem artana a nemzeti erdekeket kevesse befolyasolo modszereket (ld. kozbeszerzes) mar jol atvenni. Mellesleg, mikent kivanja a kormany a nemzeti erdekeket kepviselni? Eddig nemigen voltak fogadokeszek az EU-orszagok a kulonbozo halasztasokra. Mikeppen eri el a kormany ezeket a celokat?
-Kozep-europai osszefogas? Politikailag lehet, sot biztos. Gazdasagilag nem egyertelmu. Mondjuk ez szerintem inkabb pl. a lengyel kormanyzat hibaja, de a magyar a lengyellel ellentetben nem tudta ervenyesiteni azokat a donteseit, amiket a lengyel szemrebbenes nelkul megtett.
-Onallo kulpolitikai velemeny? Szerintem az EU Ausztria elleni szankcioi elhibazottak voltak, de ugyanakkor szerintem a legdiplomatikusabb lepes az lett volna a kormanytol, ha semlegesnek mutatkozik az ugyben es nem demonstrative kiall Ausztria mellett. Azzal sem veszitett volna semmit Ausztriaval szemben. Az EU-nak meg nem mutatott volna be. Arany kozeput.
-Nemzeti szellem erositese? Jaj, de nagyon tag fogalom! Mindenki mast ert alatta. A definicio pedig mindig erdek- es ideologiafuggo.
-Javulo kozbiztonsag? Fogjuk ra.
-Politikai kozelet tisztasaga? Az atvilagitasokkal kapcsolatos dontesekrol meg nem hallottam. Mikor fogom megtudni a parlamenti partok prominens kepviseloinek vagyonbevallasat? szivem szerint Demszkyvel, Torgyannal, Hornnal es Orbannal kezdenem - tetszoleges sorrendben. :-)
-Kommunista anomaliak? Fogjuk ra. Meg helyeslem is neha.
-Jo kommunikacio es nyugodt hangvetel? Latod, ez az, amiben a parlamenti partok mindegyikenek hatalmasat kell javulnia! Minden jellemzo a kozeletre, csak a nyugodt hangvetel nem.
-Pozitiv iranykituzes ... pl. a minimalber? A minimalber-emeles alapvetoen jo dolog lenne, viszont a kozterhek valtozatlansaga miatt nem nagyon fog erzodni az emeles; masfelol pedig igen-igen sok munkavallalo atcsuszik a szurkegazdasagba es jelentosen megnovekszik a reszmunkaidos (ertsd: eredeti minimalberen bejelentett) dolgozok szama. Az egyik helyes lepes megtortent, talan a masikat is illene ezzel egyutt meghozni.
Udv:
ff